Živi zid pozvao premijera Plenkovića da podnese ostavku

Vijesti 09. svi 201818:12 > 18:13
N1

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, reagirajući na objavu e-mail korespondencije između potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić i autora "lex Agrokor", pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da podnese ostavku, ustvrdivši da je 'ijela situacija veleizdaja'.

“Pozivam premijera neka da ostavku, može ih biti sram, cijelu Vladu”, kazao je poslijepodne Sinčić na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade, na Trgu svetoga Marka.

Sinčić tvrdi da premijer Plenković i ministrica Dalić donoseći “lex Agrokor” nisu brinuli o javnom interesu, sudbini Agrokora, interesu dioničara, malih dobavljača niti radnika, već jedino o tome kako će konzultantske poslove vrijedne 500 milijuna kuna “krčmarskim dogovorima” podijeliti sebi bliskim krugovima.

Premijer Andrej Plenković ranije danas izjavio je, nakon što je objavljena e-mail korespondencija potpredsjednice Vlade Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na izradi tzv. lex Agrokora, da su konzultirani stručnjaci kako bi u kratkom roku našli rješenje koje bi spriječilo nekontrolirane stečajeve u okviru Agrokora, da se sve to radilo u suglasju s tadašnjim koalicijskim partnerima iz Mosta, te da ministrica Dalić i dalje uživa njegovo povjerenje.

Ministrica Dalić rekla je kako e-mailovi koje je objavio Indeks, potvrđuju ono što je i ranije govorila, a to je kako je ona glavna autorica lex Agrokor. I danas bih na isti način učinila sve kako bi se pod kontrolu stavio veliki gospodarski problem, istaknula je ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta. Podsjetila je da je upravljanje krizom u Agrokoru bio “vrlo složen posao”, zbog čega su konzultirani brojni stručnjaci koji su u tome mogli pomoći. Da bi to mogli, dodala je, morali su se upoznati sa situacijom i zato su im bili dostupni dokumenti.

Sinčić je, pak, ustvrdio da je riječ o sukobu interesa i pogodovanju.

“Jasan je sukob interesa, da je bilo pogodovanja, da je bilo zlouporabe položaja i ja bih sve ovo jednostavno nazvao veleizdajom”, kazao je Sinčić na konferenciji za novionare. Pozvao je Državno odvjetništvo RHda istraži sve radnje i e-mailove, a koje je objavio portal Index.

Vladu je nazvao korumpiranom, rekavši da “mora pasti kao i korumpirana većina koja ih drži”. Sinčić smatra da treba ići na na nove parlamentarne izbore.

Pozvao je također sve građane koji imaju bilo kakve informacije vezane za Agrokor da ih dostave javnosti.

Prema mišljenju saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, sada je potvrđeno da se odluke u državi donose na razini nekakvih “tajnih društva” koji nemaju nikakav legitimitet. Tvrdi kako je došlo do kaznenoga djela trgovanja utjecajem.

“To je krajnje neozbiljno i nedostojno jedne Vlade, uopće jedne države. Ne znam kako dalje s ovom sramotom uopće možemo izići javnosti pred oči i u međunarodne krugove. Jasno je da su institucije zakazale i da je jedino ispravno raspustiti Vladu i raspisati nove izbore” , kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.