HND osudio prijetnje ministra branitelja novinaru

Vijesti 04. lip 201812:02 > 12:04
PIXSELL/Grgur Žučko/Igor Soban

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je prijetnje koje je ministar branitelja Tomo Medved uputio novinaru portala Index.hr Vojislavu Mazzoccu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje prijetnje koje je ministar branitelja Tomo Medved uputio novinaru portala Index Vojislavu Mazzoccu. Postupak ministra Medveda je ne samo krajnje neprimjeren već i opasan atak na novinarska prava i slobode zajamčene 38. člankom Ustava i Zakonom o medijima. 

Nedopustivo je novinaru prijetiti samo zato što je radio ono što mu profesionalna dužnost nalaže – propitivao način zapošljavanja člana ministrove najuže obitelji rasvjetljavajući to zapošljavanje u kontekstu klijentelističkih odnosa unutar ministrovog prijateljskog i interesnog kruga. Novinar Mazzocco je u tekstu u kojem problematizira zapošljavanje ministrova sina ministru Medvedu pružio priliku da se očituje o svim navodima iz teksta te njegovo očitovanje korektno prenio. Ministrov naknadni telefonski poziv u kojem novinaru „bude li mu još dirao sina“ prijeti „probuđenim vojničkim duhom“ i spominje „ulaženje u ring“ čisti su primjer sirovog zastrašivanja s pozicije moći. Detalj koji ministrov postupak čini posebno opasnim i dodatno ukazuje na sklonost zloupotrebe ministarske dužnosti u privatne svrhe jest njegova prijetnja objavom navodne dokumentacije MORH-a kojom će novinara navodno kompromitirati.

Državni i javni dužnosnici moraju biti svjesni da dolaskom na javnu dužnost uživaju nižu razinu zaštite privatnosti od običnih građana i da uvjeti pod kojima članovi njihove obitelji dobivaju zaposlenja i ostvaruju druga prava moraju i trebaju biti pod pojačanom lupom javnosti kako bi se spriječila moguća zloupotreba moći. Ministar branitelja Tomo Medved prijetnjom novinaru Vojislavu Mazzoccu pokazao je duboko nerazumijevanje javne odgovornosti koju ministarska pozicija nosi. Svojim ponašanjem nije prijetio samo jednom novinaru već svima onima koji kritički propituju nositelje vlasti i potakao atmosferu nesnošljivosti i straha.

Hrvatsko novinarsko društvo traži od Vlade i svih nadležnih tijela jasnu i nedvojbenu osudu i adekvatnu reakciju na prijetnje ministra Tome Medveda, kao i na sve slične postupke kojima se ugrožavaju temeljne novinarske slobode i prava, sloboda govora i elementarni demokratski standardi”, stoji u priopćenju HND-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.