Hrvatski vojnici na vježbi 'Puma' u Poljskoj

Vijesti 06. lip 201816:31 > 16:34
Izvor: MORH

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta sudjeluju u vježbi 'Puma' u Poljskoj, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

“Postrojavanjem pripadnika pet nacija – Poljske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, na vojnom poligonu “Bemowo Piskie”, sjedištu NATO borbene grupe ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj, službeno je označen početak združene vježbe s bojnim gađanjem “Puma”, koja je dio vojne vježbe “Saber Strike-18”.

U obraćanju sudionicima vježbe zapovjednik poljske 15. mehanizirane brigade, brigadni general Jaroslaw Gromadzinski rekao je kako je vježba “Puma” glavni obučni događaj ove rotacije u Borbenoj grupi te istaknuo važnost zajedničkog uvježbavanja i jačanja interoperabilnosti kako bismo demonstrirali zajedništvo i snagu Saveza.

Hrvatski predstavnici u borbenoj grupi u Republici Poljskoj, bitnica SVLR “Vulkan” Topničko-raketne bojne GOMBR, sudjelovanjem u vježbi “Puma” testiraju zajedničke, ali i naše individualne sposobnosti pružanja vatrene potpore.

Izvor: MORH.hr
Izvor: MORH
Izvor: MORH
Izvor: MORH
Izvor: MORH
Izvor: MORH

U početnoj fazi vježbe pripadnici 2. HRVCON-a sudjeluju u više obučnih događanja. Trenutno se uvježbavaju i usklađuju sposobnosti ključne za provedbu vježbe. Tako su hrvatski topnici po prvi puta imali priliku sudjelovati u vježbi prelaska rijeke preko pontona i amfibijom. Istodobno, naši prednji topnički motritelji provode zajedničku obuku s američkim, britanskim i poljskim kolegama u cilju usklađivanja procedura prilikom pozivanja združene vatrene potpore.

U narednoj fazi vježbe provest će se uzbunjivanje i izmještanje postrojbe u sklopu cijele borbene grupe, kao uvod u vježbu na zemljištu koja će uključivati i topnička bojeva gađanja u dnevnim i noćnim uvjetima”, stoji u priopćenju MORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.