"Umjesto prilike, LNG sada predstavlja prijetnju"

Vijesti 08. lip 201814:15 > 14:20
Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić predstavila je u petak tri Mostova amandamana na predloženi Lex LNG, te ustvrdila da je LNG projekt koji je trebao predstavljati priliku, no sada potencijalno predstavlja prijetnju.

“Priliku ste propustili, a on sada predstavlja prijetnju, ekološku i prijetnju zdravlju građana primorsko-goranske regije”, rekla je zastupnica koja je vrijeme za slobodnu raspravu iskoristila kako bi predstavila te amandmane. U suprotnom, javnost bi za njih, zbog brojnosti amandmana, čula tek oko ponoći.

Most, kazala je, drži da tehnologiju uplinjavanja prirodnog ukapljenog plina treba ograničiti isključivo na rješenje sa zatvorenim ciklusom, bez primjene klora i mora. Otvoreni krug, uz primjenu klora, predstavlja nepotreban i velik rizik. Plutajući terminal može biti samo faza koju će u najkraćem roku zamijeniti kopneni terminal.

MOST predlaže da se koncesije s 99 skrate na 40 godina.

Vlastima u Zagrebu Most zamjera da su slabo komunicirale taj projekt lokalnoj samoupravi, što je dovelo do velikog otpora građana, lokalnu samoupravu treba bolje uključiti i pravednije nagraditi za funkciju tog za državu bitnog projekta.

“LNG je strateški ineres države, ali je imperativ tog projekta da bude ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv, da ne ugrožava zdravlje građana i turizam”, poručila je Strenja Linić.

Stjepan Čuraj (HNS) osvrnuo se na brojne primjedbe koje su oporbeni, prije svih SDP-ovi, zastupnici u petak izrekli o LNG-u projektu. Puno se tu priča, a malo govori istina, ustvrdio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.