'Šteta je velika, onečišćen je cijeli Raški zaljev'

Vijesti 23. lip 201814:19 > 14:23
Ilustracija

U Raškom zaljevu sanira se onečišćenje mora od nafte koja je iscurila iz teretnog broda Fidelity, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Prema priopćenju resornog ministarstva, iz njega je tijekom punjenja isteklo između 5 i 15 tona pogonskoga goriva. Brod je zadržan u luci u Trgetu do završetka inspekcije.

“S obzirom na vrijeme, prepostavka je da je onečišćen cijeli zaljev u kojem je uzgajalište školjaka”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

“Šteta je velikih razmjera, zahvaćeno je veliko područje, Raški zaljev poznat je po bočatoj, mirnoj vodi i zbog toga je onečišćenjem zahvaćeno veliko područje”, rekla je načelnica općine Raša Glorija Paliska.

U postupak sanacije uključeno je više od stotinu ljudi. Dok se ne utvrdi materijalna šteta na brodicama, one neće isplovljavati. Akcija uklanjanja onečišćenja u zaljevu trajat će više dana.

“Mogu reći da je stanje dobro. Priroda je napravila svoje. Onečišćenja po moru nema, samo je ostao film na nekoliko mjesta. Priroda je napravila svoje, a samoupijajuća brana preventivno je postavljena na ušću rijeke Raše”, kazala je lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Najavila je kako će se na sastanku Županijskog operativnog centra dogovarati čišćenje nepristupačnih plaža. Naglasila je kako Lučka uprava redovito vrši nadzor u luci i uvjerena je da je u ovom slučaju riječ o ljudskoj pogrešci, piše HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.