"Merčep nije davao naloge za uhićenja i likvidacije civila"

Vijesti 27. velj 201517:11 > 17:13
Ilustracija

Bivši pripadnik pričuvnog sastava policije Miro Bajramović posvjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu da bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep nije davao naloge za uhićenja i likvidacije civila, iako je za njih znao jer je bio "autoritet" u Pakračkoj Poljani.

Svjedok koji je prvi u medijima progovorio o zločinima zbog kojih se sada sudi Merčepu kazao je i da njegov intervju iz 1997. tjedniku Feral Tribune nije bio autoriziran te da bi samo budala mogla reći da je odgovorna za smrt 86 ljudi.

“U Pakračkoj Poljani je bilo zarobljenih osoba koje su likvidirane, ja se njihovih imena sada ne mogu sjetiti. Tomislav Merčep nije davao naloge ni za njihovo uhićenje niti za likvidacije, ali je za sve to on znao”, kazao je Bajramović koji je u ovom slučaju trebao svjedočiti prije više od dvije godine, ali se nije odazivao brojnim pozivima.

Dodao je i da je Merčep kažnjavao ljude koji su mučili zarobljenike, ali da “ne zna na koga bi se to odnosilo”.

Za većinu žrtava iz Pakračke Poljane čija su mu imena spomenuta Bajramović je na sudu kazao da za njih ne zna. Rekao je i da nije bio nazočan kada su ubijeni Mihajlo Zec, njegova žena i kćer, ali da je naknadno čuo kako je ženu i dijete ubio Munib Suljić dok je Siniša Rimac “slučajno prilikom bijega” ubio Mihalja Zeca.

“Rimac i ja smo istovremeno bili u pritvoru, bili smo na istom odjelu pa mi je on to vikao kroz prozor. Ja sam ga tako vičući kroz prozor pitao zašto su mene upetljali u ubojstvo Mihajla Zeca, a on mi je kroz prozor vičući rekao da je on slučajno ubio Mihajla Zeca, a da je Suljić ubio ženu i dijete”, kazao je Bajramović.

Prisjetio se i da je, kada bi išli u akciju, uz cestu znao vidjeti neki leš, ali ih nije mogao povezati s ljudima koja je vidio zarobljene u Pakračkoj Poljani. “Uglavnom su to bili leševi u civilnoj odjeći, no nisam vidio da bi imali vezane ruke”, rekao je Bajramović.

Za intervju “Feralu” Bajramović je, suprotno ranijem svjedočenju novinara Ivice Đikića, kazao da je mnogo stvari “izvučeno iz konteksta” te da nije bio sniman ili autoriziran, iako je njegov odvjetnik to zahtjevao.

“Što se tiče mučenja zatvorenika u tom zatvoru koje sam opisivao, vidio sam da je to radio Munib Suljić. Istina je da je Mijo Jajić tjerao zapovjednike da pjevaju hrvatsku himnu. Što se tiče zabijanja čavala pod nokat, o tome sam samo čuo, a nisam vidio da se to radi. Najviše se tim hvalio Munib Suljić”, rekao je Bajramović. Njemu se već sudilo za ubojstva na Pakračkoj Poljani, za koja se doznalo još 1992. kada je u istrazi o ubojstvu zagrebačke obitelji Zec policija došla do informacija o još nekim zločinima s kojima su se povezivali Merčepovi suborci.

Merčepu se kao ratnom zapovjedniku pričuvnog policijskog sastava sudi za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. No, on tvrdi da nije kriv, a poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. To je na suđenju, nasuprot iskazima žrtava, posvjedočilo i nekoliko “merčepovaca” te članova tadašnjeg političkog vrha poput Vladimira Šeksa i ratnog ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka kada bi trebali svjedočiti novinari Davor Butković i Goran Malić.