Ministarstvo zdravstva odgovorilo na prozivke iz medija

Vijesti 21. kol 201818:10 > 18:17
Podijeli:
Izvor: (ilustracija)

Iz Ministarstva zdravstva stiglo je priopćenje u kojem se reagira na tekst iz Nacionala u kojem se tvrdi da je ministar Milan Kujundžić oduzeo 26,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava bolnicama u Varaždinu, Splitu i Osijeku za objedinjavanje hitnog bolničkog prijema.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

“Vezano uz članak na temu projekata OHBP-ova financiranih iz EU fondova iz Poziva na dostavu projektnih prijedloga (Poziv) „Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti“, MIS oznake KK.08.1.1.03 u okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020., očitujemo se, kako slijedi:

Ministarstvo zdravstva u prethodne dvije godine intenzivno radi na poslovima pripreme poziva i pripreme podloge za apsorpciju EU sredstva za projekte objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te projekata ranjivih skupina te je na tom planu izrazito uspješno u ugovaranju EU fondova (tijekom 2016., 2017. i 2018. godine).

Sa stajališta dodijeljene financijske alokacije za sustava zdravstva u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020., Ministarstvo zdravstva trenutno raspolaže s oko 1,5 milijarde HRK ugovorenih projekata.

Na temelju inicijative Ministarstva zdravstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u srpnju 2016. godine raspisalo poziv za 7 bolnica u iznosu od 173 milijuna HRK za projekte OHBP-ova, a na isti se mogu javiti i 7 unaprijed određenih prijavitelja – bolnica u RH, odnosno u 3 KBC-a (KBC SM – Vinogradska, Osijek i Split) i 4 OB-a u RH (Varaždin, Dubrovnik, Sisak i Bjelovar).

Ministarstvo zdravstva je pritom prepoznalo važnost dodatnog ulaganja u osnivanje i opremanje 7 OHBP-ova u RH te se već 2 godine priprema dokumentacija i provode projekti OHBP-ova, za koje su osigurana bespovratna sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

U provedbi su trenutno 5 od 7 projekata, i to: KBC Sestre milosrdnice, OB Varaždin, OB Dubrovnik, OB Sisak, OB Bjelovar, a uskoro kreće provedba projekta KBC-a Osijek, dok će KBC Split, prema službenom očitovanju bolnice, prijaviti projekt u 2019. godini nakon izrade cjelokupne dokumentacije.

Bitno je napomenuti kako o svim aspektima prijave dokumentacije u svrhu dobivanja pozitivne Ocjene usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva odlučuje Stručno povjerenstvo za ocjenu usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva (Stručno povjerenstvo).

Stručno povjerenstvo ima mandat svakom pojedinom prijedlogu EU projekta dati suglasnost u okviru najnižeg i najvišeg prihvatljivog iznosa bespovratnih sredstava: najniži iznos bespovratnih sredstava je 3,5 milijuna HRK, a najviši iznos bespovratnih sredstava je 20 mil. HRK za opće bolnice (OB) odnosno 31 milijun HRK za kliničke bolničke centre (KBC).

Stručno povjerenstvo je rukovodeći se svim podacima o izvršenosti posla u svakoj pojedinoj bolnici, odlučilo bolnicama dodijeliti iznose koji, u trenutku razmatranja prijedloga EU projekata, najviše odgovaraju potrebama na terenu, pri čemu se potiču uprave i upravna vijeća bolnica da na najbolji mogući način utroše bespovratna sredstva iz EU fondova, te da, u slučaju potrebe, osiguraju i dodatne izvore financiranja za svoje projekte.

Stručno povjerenstvo prema svim prijaviteljima postupa na jednak način prilikom zaprimanja prijedloga EU projekta. Tako je Stručno povjerenstvo razmotrio i prijedlog KBC-a Sestre milosrdnice (Vinogradska) te izdalo pozitivnu Ocjenu usklađenosti na iznos od gotovo 31 mil. HRK, što predstavlja najviši mogući iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti bolnici za projekt OHBP-a.

Naposljetku, o svim financijskim alokacijama, postojećim i eventualnim uštedama na razini Poziva za projekte OHBP-a odlučuje se uvijek u konzultacijama s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao Upravljačkim tijelom, kao i ministarstvom koje raspisuje infrastrukturne pozive za EU projekte iz sektora zdravstva.

Slijedom navedenog, po ugovaranju preostalih dvaju projekata OHBP-ova (- procjena ugovaranja projekta KBC-a Osijek je u 2018., a projekta KBC-a Split u 2019.), Ministarstvo zdravstva i MRRFEU će zajednički odlučiti o daljnjim aktivnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.