GONG prijavio SEC-u Knighteadovu kupnju obveznica Agrokora

Vijesti 05. ruj 201811:40 > 11:48
N1

Zbog sumnje u trgovinu povlaštenim informacijama, GONG je prijavio Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) slučaj Knightheadove kupovine Agrokorovih obveznica.

“Hrvatskim institucijama, od Vlade i Sabora, preko DORH-a, USKOK-a, HANFA-e i svih drugih, nema ništa sporno u načinu pripreme, donošenja i primjene Lex Agrokora, mada postoji niz indicija da je riječ o potencijalno najvećoj korupcijskoj aferi. Zato se GONG obraća institucijama drugih država koji nadziru poslovanje svojih tvrtki u skladu sa njihovim zakonima. Tako smo, zbog sumnje u trgovinu povlaštenim informacijama, prijavili SEC-u (Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima) slučaj Knightheadove kupovine Agrokorovih obveznica”, kazala je za N1 Oriana Ivković Novokmet iz GONG-a.

Kako podsjećaju, Ante Ramljak sastao se prije nego je postao izvanredni povjerenik s predstavnicima Knightheada, i to u vrijeme dok je surađivao na izradi Lex Agrokora.

“Roll up kredit, koji je omogućio američkom fondu isplatu obveznica po punoj cijeni, a koje je kupovao po 20-30 posto njihove cijene, nije moguć u običnom stečaju, nego samo u Lex Agrokoru”, podsjeća Ivković Novokmet. 

Screenshot / GONG


“Ovisno o rezultatima istrage ‘američke Hanfe’, uspije li se dokazati trgovina temeljem povlaštenih informacija, kazneno bi odgovarao i onaj koji je dao povjerljivo informaciju kao i onaj koji se okoristio, objasnila je: “S jedne strane, to bi mogao biti američki fond, a s druge bivši povjerenik, koji je pak, u svom iskazu hrvatskim istražiteljima rekao da je na sastanak otišao jer ga je tamo poslala bivša potpredsjednica Vlade”. 

Da ga je na Knighthead uputila Martina Dalić, javnost je doznala iz Ramljakova iskaza USKOK-u koji je objavila upravo N1 televizija, a iz kojega je vidljivo da je bivši povjerenik s ostatkom radne skupine prije nastanka Lex Agrokora komunicirao s bankama i dobavljačima, ali i s tvrtkama za restrukturiranje, a povrh svega susreo se s Knighead Capital managementom na sugestiju bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva.

Iz Knighteada su, podsjetimo, tvrdili kako bi da da nisu oni uskočili, Agrokor bio likvidiran, a Wagner je u jednom od medijskih istupa u listopadu prošle godine ustvrdio da prije 30. ožujka nije postojalo nikakvo poznanstvo ili odnos između Ramljaka, ili bilo kojeg njegova suradnika i bilo kojeg člana Knightheadova tima

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.