Revizija upozorila MU: Učinkovitije pripremajte projekte

Vijesti 18. ruj 201816:17 > 16:19
Patrik Macek/PIXSELL

Iako mu je dao bezuvjetno mišljenje i za financijski izvještaj i za usklađenost poslovanja, Državni ured za reviziju predložio je Ministarstvu uprave da poduzme mjere za učinkovitiju pripremu projekata kako se ne bi ponovili slučajevi zabilježeni u 2017. godini.

Revizija je, naime, utvrdila kako su Financijskim planom za 2017. pomoći od međunarodnih organizacija te institucija i tijela Europske unije planirane u iznosu od 85,6 milijuna kuna, a nakon izmjena i dopuna Plana u iznosu od 9,1 milijun kuna, što je za 76,4 milijuna ili 89,3 posto manje.

Značajnije su smanjeni rashodi planirani za provedbu aktivnosti Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (uspostava Centra dijeljenih usluga) u iznosu od 68,8 milijuna kuna, Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali (15, 5 milijuna) i Jačanje kapaciteta javne uprave za učinkovito funkcioniranje (6,1 milijun kuna).

Prema obrazloženju osobe nadležne za vođenje projekata, rokovi za početak dvaju Operativnih programa odgođeni su za 2018. zbog složenih procesa pripreme, evaluacije i odobravanja projektne dokumentacije te ustrojstvenih i upravljačkih promjena u Ministarstvu, navodi se u izvješću Revizije.

Prošla je godina, naime, bila vrlo dinamična u tom ministarstvu, do kraja travnja zakonski mu je predstavnik bio Ivan Kovačić, od tada do početka lipnja Darko Nekić, a 10. lipnja ‘preuzeo’ ga je ministar Lovro Kuščević.

Revizija ministarstvo upućuje da u svrhu realnog planiranja, u obzir uzme složenost i rokove pojedinih procesa te mogućnost njihove realizacije uz postojeće ljudske i materijalne potencijale. Utjecaj ustrojstvenih i upravljačkih promjena, dodaje, treba umanjiti profesionalnom podjelom radnih zadataka i odgovornosti.

Navodi kako sredstva za provođenje projekta iz Prijelaznog instrumenta Jačanje kapaciteta javne uprave nisu ostvarena jer ugovori za nabavu roba, usluga i radova nisu zaključeni u utvrđenom roku (13. prosinca 2016.). Postupak javne nabave Središnja agencija za financiranje i ugovaranje je započela u travnju 2016., a ugovori nisu zaključeni u utvrđenom roku zbog nepravilnosti u postupku nabave te su sredstva u proračunu EU opozvana. Ministarstvo je, ističe Revizija, sa Agencijom trebalo pravodobno planirati i poduzeti radnje za provedbu postupka nabave kako bi se dobila sredstava koje je EU namijenila Hrvatskoj.

Vrijednosno značajnija odstupanja odnose se na projekt IPA FFRAC 2012 Jačanje integriteta javnog sektora, koji je ostvaren za 1, 2 milijuna kuna ili 22 posto manje od plana te projekt CEF eID 2015 Omogućavanje pristupa hrvatskim javnim e-uslugama u okviru sustava e-Građani, koji je ostvaren za 1, 9 milijuna ili 90, 1 posto manje od plana.

Ostvarenje Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali planirano je u iznosu od 500.000 kuna, a nije ostvareno, navodi Državni ured za reviziju koji je Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Ministarstva uprave za 2017. poslao Hrvatskom saboru, zajedno s još 54 izvješća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.