Puljić: 'Za kršćane brak je zajedništvo muškarca i žene'

Vijesti 09. lis 201808:15 > 11:35
Dusko Marusic/PIXSELL

Redovito 57. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK), pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića, počelo je u utorak prijepodne u Zagrebu.

Biskupi će na zasjedanju raspravljati o “Pohodu ad limina” Rimu gdje svakih pet godina podnose izvješće o stanju i prilikama u svojim biskupijama, a tijekom boravka u Rimu, od 11. do 17. studenoga, susrest će se i sa Svetim Ocem Franjom.

Sudionici zasjedanja susrest će se u četvrtak s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. U Rimu će, kako su izvijestili, saslušati izvješća o dva obiteljska susreta u kolovozu i rujnu, koji su održani u Dublinu i Solinu.

Predsjednik HBK, nadbiskup Puljić istaknuo je kako se danas brak vidi kao nešto usputno, privremeno i prolazno te podsjetio na kršćanski pogled u kojem brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. Biskupi će na plenarnom zasjedanju razmatrati i o suvremenim ekumenskim pitanjima te pitanju vjeronauka i kateheze.Saslušat će izvješća predsjednika pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK.

Bit će riječi i o 40. obljetnici Branimirove godine koja je obilježena 1979. u Ninu u sklopu obilježavanja velike devetnice 13. stoljeća kršćanstva u Hrvata. Naglasak će, rečeno je, biti na obiteljskim temama i molitvi i nedjeljnoj misi.

Biskupi će raspravljati također i o mandatima u pojedinim tijelima HBK, izaslanicima na tijelima drugih biskupskih konferencija. Nadbiskup Puljić je najavio i da će na konferenciji za medije u četvrtak biti predstavljeni zaključci zasjedanja Sabora HBK.

Zasjedanje Sabora HBK održava se od 9. do 11. listopada u sjedištu HBK u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.