Bačić: Sve se više govori i o pravima Hrvata u Srbiji

Vijesti 17. lis 201814:27 > 14:28
Shutterstock

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), krovna udruga Hrvata u Vojvodini, zadnjih godina pojačalo je suradnju s najvišim hrvatskim državnim tijelima i predstavnicima, predsjednikom hrvatske Vlade, predsjednicom Republike i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

To je rezultiralo da se sada sve više govori i o pravima Hrvata u Srbiji, rekao je u srijedu u Osijeku Slaven Bačić, predsjednik HNV-a.

Do sada, kada se govorilo o manjinskim pitanjima, uvijek govorilo o Srbima u Hrvatskoj, a sada se sve više govori i o pravima Hrvata u Srbiji, izjavio je novinarima Bačić, nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem o suradnji te Županije i udruga koje okupljaju Hrvate u Vojvodini.

„Mišljenja sam da stvari idu u dobrom pravcu, jer bez pomoći Republike Hrvatske mi sami ne možemo u toj mjeri utjecati na provedbu onoga što je Srbija preuzela kao obvezu u predpristupu Europskoj uniji”, rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Bačić, upitan pomaže li Republika Hrvatska u rješavanju problema Hrvata koji žive u Srbiji.

Argumentirao je to činjenicom da su, za razliku od ranijih godina, riješena neka pitanja kao što je pitanje udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku.

Bačić je s Anušićem razgovarao o raspodjeli novca koje je Osječko-baranjska županija namijenila kao pomoć radu udruga vojvođanskih Hrvata.

„Važno je da Hrvati u Vojvodini što bolje surađuju s teritorijalno bližim hrvatskim županijama, a to su Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska. Ovo je još jedan iskorak u tom pravcu jer će biti izdvojena konkretna novčana sredstva”, rekao je Bačić.

Župan Anušić pojasnio je kako je riječ o 200.000 kuna kojima će Osječko-baranjska županija pomoći rad hrvatskih udruga u Vojvodini.
„Razgovarali smo o daljnjoj suradnji i o konkretnoj financijskoj pomoći udrugama koje okupljaju Hrvate u Vojvodini. Suradnja već postoji, a planiramo već u idućoj godini pojačati tu suradnju”, rekao je Anušić.

Na pitanje koliko Hrvata živi u Srbiji, Bačić je rekao da ih je, prema posljednjem popisu stanovništva, 58 tisuća.

„Od toga broja 48.000 Hrvata živi u Vojvodini, no mi procjenjujemo da je broj dvostruko veći, jer su prisutni različiti oblici nacionalne mimikrije i postoji veliki broj onih koji se nisu izjasnili o nacionalnosti”, zaključio je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.