Sanitarnoj inspekciji trebala su puna tri dana da iz Korčule dođe u 30 kilometara udaljeno Blato i uzme uzorak vina od kojeg se, moguće otrovala obitelj s Koručule. Hranu koju je obitelj istog dana konzumirala potpuno su zanemarili.
Sve je počelo u ponedjeljak, prije točno tjedan dana, kad je obitelj za ručkom slavila djedov 78. rođendan. Dan ranije se za tu prigodu, u istoj, lokalnoj trgovini u Blatu, kupilo meso i bijelo uvozno vino. Sutradan, na ručku, svih šest članova obitelji ručali su istu hranu, da bi nakon jela četiri člana obitelji nazdravila s malo vina, osim dva člana koji su bili na antibioticima.
Ni minutu nakon toga neurološke je smetnje prvo osjetio djed. Počeo je jako drhtati i gubiti se, pričati nepovezane besmislice, nije odgovarao na pitanja niti je ikog razumio.
“Polegli smo ga na kauč, izmjerili visok tlak, i bilo mu je sve gore. Uplašili smo se da nije u pitanju moždani udar pa smo ga supruga i ja stavili u auto i odvezli u ambulantu. Tada nas je nazvao šogor, i požalio se da mu je isto jako loše, a u međuvremenu je kod kuće iste simptome osjećao i sin, pa sam obojicu isto doveo u ambulantu.
Na kraju je na hodniku ambulante kolabirala i supruga. Simptomi su kod svih trajali nekoliko sati, i tek su navečer iza osam sati pušteni iz ambulante kući. Dok sam ih onakve gledao u ambulanti, vjerujte mi, bio sam uvjeren da mi obitelj umire pred očima. Evo tek danas, u nedjelju, tjedan dana nakon svega, moji se članovi obitelji osjećaju dobro, ispričao je za Novi list član obitelji s Koručule.