Milošević: Nismo ušli spremni u EU, sad plaćamo cijenu

Vijesti 12. stu 201808:32 > 08:42
Izvor: N1

Novi potpredsjednik Europskog udruženja malih i srednjih poduzetnika, HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević pričao je o smanjenju javne uprave i potezima koje treba poduzeti da bi se smanjio odljev radne snage.

Milošević kaže da nas u Europi vide kroz službena izvješća Europske komisije, kao turističku zemlji, malo tržište s dobrim potencijalom.

“Svi se slažu da smo nevelika zemlja, na važnom geostrateškom području koja ima veliki potencijal, a o nama ovisi kako ćemo ga ostvariti”, rekao je Milošević. 

“Jedini snažan odgovor za zapošljavanje mladih je snažno poduzetništvoo. Socijalna davanja i mirovine, sve to mora biti na neki način svoreno. Kad smanjujete porez, prihodi u proračun rastu, gospodarski rast se oporavlja. Čekamo reforme, nažalost zaostajemo deset, petnaest godina. Nismo ušli spremni u EU, na žalost plaćamo tu cijenu.

Kaže da je ključna reforma javnog sektora.

“Očekujemo manju, nekorumpiranu, efikasniju, digitaliziranu birokraciju. Zalažem se za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, pogotovo u nedostatku radne snage kod privatnika… Posao u privatnom sektoru mora biti atraktivniji od javnog sektora”, rekao je Milošević.

Govoreći o javnoj upravi, Milošević je poručio da smo nakon krize stvorili dva odvojena svijeta, privatni i javni pod nadzorom politike. 

“Dominacija javnog sektora se povećala, nije se smanjila… Zašto bi država bila suvlasnik u Podravki i Končaru. Postoje pravila upravljanja državom i nacionalnom ekonomijom. Da smo ih proveli prije deset godina imali bi rast danas kao Česi, Poljaci, Mađari i Slovaci”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.