Ljekarnica zbog priziva savjesti odbila dati antibebi pilule

Vijesti 15. stu 201819:01 > 19:02
N1

Djelatnica jedne zagrebačke ljekarne odbila je pacijentici, mladoj djevojci, izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule.

“Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije. Pozvala se na priziv savjesti jer ona ‘po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije’. U ljekarni nije radio nitko osim nje, te mi nitko drugi nije mogao izdati te tablete, a djelatnica mi je rekla da dođem ujutro kad nje nema”, kazala je djevojka za Faktograf.

Vlasnica ljekarne potvrdila je Faktografu da se to doista i dogodilo, jer je druga osoba bila bolesna, a dodala je i da je poslala očitovanje Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Iz Komore, pak, kažu da su ovoga mjeseca primili dvije žalbe te da su u postupku rješavanja pred Povjerenstvom.

Prema Kodeksu ljekarničke etike i deontologije stoji da “magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika”.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, Faktografu je kazala da u slučaju priziva savjesti kod djelatnika, ljekarne moraju organizirati rad tako da ne smeta rad zdravstvene ustanove ili onemogućava pružanje usluga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.