'Sigurnost granica preduvjet gospodarskog razvoja'

Vijesti 21. stu 201814:36 > 14:39
Dino Stanin/PIXSELL

Europa nema jedinstveni odgovor na izazov migracija zbog čega je potrebno čvršće se sigurnosno povezati i očuvati sigurnost granica, što je preduvjet gospodarskog razvoja, izjavila je srijedu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Zadru.

Grabar-Kitarović u srijedu je u Zadru i njegovom naselju Arbanasima boravila u društvu albanskog predsjednika Ilira Mete, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj. 

Arbansi su bili Albanci koji su se u 18. stoljeća doselili u okolicu Zadra. Po njima se zove i jedan dio grada, koji su danas posjetili Grabar-Kitarović i Meta. 

“Iako su sačuvali svoj identitet, ime Arbanasa brzo je postalo sinonim beskopromisne odanosti hrvatskoj domovini i katoličkoj vjeri, što ih je nerijetko izložilo društvenoj marginalizaciji i progonima, posebice u vrijeme fašističke i komunističke vladavine u Hrvatskoj”, kazala je hrvatska predsjednica u prigodom obraćanju. 

Naglasila je i kako su dali izniman doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. 

“Ponosni na svoju tradiciju i porijeklo, a potpuno ukorijenjeni u hrvatski identitet, Arbanasi ostaju trajna poveznica hrvatskog i albanskog naroda”, rekla je. 

Veze Hrvatske i Albanije i danas u jake i bliske, kazala je predsjednica. Kao članice NATO-a sudjeluju u izgradnji sigurnosti u JI Europi, danas suočenoj s novim izazovima, dodala je

“Poput izazova migracija na koji Europa nema jedinstven odgovor, što nas upućuje u potrebu čvršćeg sigurnosnog povezivanja kako bi očuvali sigurnost naših granica i osigurali preduvjete za stabilan gospodarski razvoj i priključenje razvijenim državama Europe”, kazala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu Albaniji kao zemlji kandidatkinji za ulaz u EU, jer je to najbolji put za sigurnost JI Europe, nastaviti unapređivati gospodarsku suradnju i zajednički štititi Jadran od onečišćenja.  

Grabar-Kitarović i Meta su nakon Arbanasa posjetili i Gradsku vijećnicu u Zadru i ondje otkrili spomen-ploču povodom 550. godišnjice smrti albanskog junaka iz 15. stoljeća Jurja Kastriotića (Gjergj Kastrioti) Skenderbega koji je svoju zemlju branio od Turaka. Sastali su se i sa zadarskim županom Božidarom Kalmetom, gradonačelnikom Brankom Dukićem i predsjednikom Županijske gospodarske komore Dariom Jurinom.