Vlado Galić o sigurnosnim izazovima za Europu

Vijesti 22. stu 201808:02 > 09:54
N1

Savjetnik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, za obranu i nacionalnu sigurnost, Vlado Galić, uvodnim je predavanjem otvorio dvodnevnu međunarodnu Konferenciju o sigurnosnim izazovima za Europu.

Znamo kako je povijest sastavni dio identiteta svakoga naroda i države. Znamo kako povijest ne možemo promijeniti, međutim, siguran sam kako različiti pogledi na neke događaje iz povijesti ne smiju biti ono što će nas i dalje razdvajati, ukoliko želimo stvarati zajedničku budućnost, rekao je Galić u uvodnom govoru, prenijevši prisutnima i pozdrave predsjednice Republike.

Važan je pogled na budućnost i kako stvarati snažnu i sigurnu Europu, rekao je, dodavši da je jedan od najvećih izazova uspostaviti stabilnost u Europi.

Uskoro više…

Podsjetimo, konferencija se održava u hotelu Westin Zagreb, u organizaciji RACVIAC-a – Središta za sigurnosnu suradnju i Zaklade Konrad Adenauer, Ured u RH, uz potporu Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima će se također obratiti umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo, Direktor RACVIAC-a, dr. Michael A. Lange, voditelj KAS ureda u RH, NJ.E. dr. Robert Richard Klinke, njemački veleposlanik u RH, i Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane RH.

Ovogodišnja konferencija je u šesta u nizu aktivnosti usmjerenih na omogućavanje sveobuhvatne rasprave o procesima transformacije u zemljama jugoistočne Europe u pogledu institucijske spremnosti i odgovornosti za članstvo u NATO-u i EU-u, prevenstveno uzimajući u obzir reforme nužne u sigurnosnom sektoru u kontekstu suvremenih sigurnosnih izazova.

Svrha konferencije je omogućiti otvorenu i sveobuhvatnu raspravu stručnjaka za sigurnosnu politiku i akademskih stručnjaka o suvremenim sigurnosnim izazovima za Europu, a posebice za zemlje jugoistočne Europe, u kontekstu aktualnih reformi sigurnosnog sektora i euro-atlantskih integracijskih procesa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.