"Mi nismo niti uhljebi, niti paraziti, niti nas je previše"

Vijesti 22. stu 201811:04 > 12:04
N1 screenshot

Gošća N1 studija uživo u četvrtak je bila Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara koja je za N1 govorila prije sastanka sindikalaca prije mirenja s Vladom.

Što očekujete od sastanka s Vladom danas?

Mirenje je u odnosu na ukupnu situaicju neizvjesno. Ne znam što možemo očekivati. Inače sam optimistična, no ne znam mogu li ovaj puta taj optimizam prenijeti gledateljima. Imamo priliku gledati po medijima kako govore ministar rada i ministar financija, a ja se nadam da su prespavali i da će nas danas iznenaditi i da ćemo se uspjeti pomiriti u našim traženjima i stajalištima. 

Odluku o ulasku u štrajk može promijeniti samo nova ponuda?

Upravo tako. Može ponuda i onako kao smo razgovarali u odnosno na naše traženje od 5.8 posto, 6%, 8%,  a na Vladi je da danas odgovori što je činiti nama i što je činiti njima. 

Vlada nudi 3%, a vi da je ovo što tražite urezano u kamenu

Mi ne možemo ići niže od 5,8 posto. Kada pogledamo davanja iz proračuna, uvijek je netko važniji od nas javnih službenika. Smatramo da ima prostora i za nas javne službenike, posljednji je trenutak. Medicinska sam sestra, situacija u zdravstvu je kritična, zdravstvenim djelatnicima širom su otvorena vrata Europe i zadnji čas je da nam se ponudi viša cifra za osnovicu. Pravo stanje se vidi tek kada uđete u naše ustanove i vidite s koliko kadra njegujemo naše građane. 

VEZANE VIJESTI

Kako odgovarate na kritike kvalitete tih usluga?

Neugodno mi je to reći, no pitam se koriste li oni koji iz Vlade, ne samo ove, nego svih vlada, koji ovako birnu o nama, uopće naše usluge ili se liječe u privatnom sektoru ili inozemstvu? Dobar dio naših političara liječi se u inozemstvu, a imamo vrhunske stručnjake. Treba se u njih ulagati i treba ih platiti. Mi ne tražimo plaću kakvu imaju sestre u EU, a tamo bismo mogle imati 3,4,5 tisuća eura.

Što konkretno znači 3% koje predlaže Vlada i 5,8 koliko vi tražite?

Ovisi o radnom stažu, broju prekovremenih sati i odrađenih blagdana za nas sestre. Nismo računali, no 5,8 posto bi bilo oko 250 kuna, a njihovih tri posto upola manje. U današnje vrijeme kada sve poskupljuje, nije dovoljno da imamo samo za osnovne potrebe i njihovo poskupljenje. 

U javnom su sektoru plaće ipak brže rasle nego u realnom

To je statistika, a  mi u Slavoniji kažemo ‘statistika mila dika, što poželi, to naslika’. Nisam ekonomist pa vam ne mogu točno reći po kojim su to izračunima naše plaće brže rasle, no nisam baš sigurna je li ta činjenica točna. 

Zbog čega ste u štrajku odvojili javne službenike od ostalih službenika? 

Time smo pokušali građanima posjasniti što su to javne službe i što su državne jer nas se često stavlja u istu kategoriju. Javni službenici služe građanima. Javna služba je školstvo, zdravstvo, kultura, socijala… Mi nismo niti uhljebi, niti paraziti, niti nas je previše. Pitam vas, u kojoj to bolnici ima višak medicinskih radnika i medicinskih sestara? Mi nismo protiv reformi, ali konkretnih reformi koje će uistinu dati rezultate. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram