MORH-ovim helikopterom išli u krivolov

Vijesti 22. stu 201821:23 > 23. stu 2018 06:58
REUTERS/Muhammad Hamed, ilustracija

Redoviti zadatak na koji je iz vojne baze u Divuljama poletjela posada helikoptera pretvorio se, prema napisima medija, u - lov na vepra na Dinari. U MORH-u su potvrdili incident.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Dnevnik.hr, pritom su se i snimali, što im je na kraju i “presudilo”. Incident se dogodio još u ožujku ove godine, a javnost je danas doznala za njega.

U MORH-u su potvrdili incident te kazali kako je nakon predmetnog događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o istom izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, temeljem čega je podignuta optužnica

Navode da se nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tom optužnicom sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2 Kaznenog zakona.

Predmetni događaj dogodio se nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, no utvrđeno je kako oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv istih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

U MORH-u su rekli kako je u skladu sa Zakonom o službi u OSRH zbog počinjenja stegovnih prijestupa protiv sudionika pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Naglašavaju da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom.

Upitani je li vepar tijekom krivolova ubijen, u MORH su rekli da nije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.