Laž je da je odlazak matematičara na Olimpijadu upitan

Vijesti 23. stu 201817:54 > 17:57
N1

Ministica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je "apsolutna laž da se u bilo kojemu trenutku odlazak naših mladih matematičara na Olimpijadu vezao uz bilo što, osim uz državni proračun", odnosno da je njihov odlazak upitan, te istaknula da se sustavno povećava proračun za natjecanja i darovite.

U prigodi obilježavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama ministrica Divjak bila je jedna od supotpisnika Sporazuma o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a pred Banskim dvorima odgovorila je i na novinarsko pitanje da komentira medijske napise o tomu da mladi matematičari neće, zbog financijskih razloga, otputovati na Olimpijadu.

Povećava se proračun za natjecanja i darovite; udruge su ‘drugi par rukava’

“Apsolutna je laž da se u bilo kojem trenutku odlazak naših mladih matematičara na Olimpijadu vezao uz bilo što, osim uz državni proračun”, rekla je ministrica.

Ustvrdila je kako se proračun za natjecanja i darovite povećava iz godine u godinu.

“Morate znati da je prošle godine u proračunu za natjecanja i darovite bilo oko 600 tisuća kuna, ove godine dva milijuna kuna, a iduće godine će biti dva i pol milijuna kuna”, izjavila je ministrica Divjak. To pak znači, dodala je, da mi povećavamo proračun, te kako i ove godine plaćamo odaske na natjecanja, a plaćat ćemo ih i iduće godine.

Ponovila je kako to znači da je apsolutna laž da mladi hrvatski matematičari neće ići na Olimpijadu, ali je i objasnila kako su udruge ‘drugi par rukava’.

“Postoje sredstva za udruge u odgoju i obrazovanju koja onda dolaze iz lutrijskih sredstava i u tom je dijelu, između ostalih, i udruga Hrvatsko matematičko društvo (HMD) koja se isto javila na natječaj za novac iz lutrijskih sredstava”, rekla je Divjak.

PROČITAJTE JOŠ

Ministrica je objasnila da “u prvom valu HMD nije dobio novac ali se, kako se puni proračun iz lutrijskih sredstava, tako spušta i crta. I evo već danas će biti prvo spuštanje crte i jedna ekskluziva – koliko sam vidjela prvim spuštanjem crte obuhvaćen je i HMD, a još će biti i nekoliko spuštanja crte do kraja godine”.

MZO: Sustav natjecanja nikad nije bio ugrožen; prošireno financiranje na još osam projekata

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako bi, navedeno je, “pokušali ispraviti brojne netočne interpretacija u javnosti u vezi iznosa raspoloživih sredstava za poticanje udruga koje provode projekte vezane uz izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019”.

Istaknuto je kako su “stvorene pretpostavke za dopunu odluke o financiranju te će se financirati dodatnih osam projekata koji su zadovoljili kriterije u ukupnom iznosu od nešto više od milijun i 20 tisuća kuna”.

Ministarstvo je ponovilo ocjenu koju je iznijelo i u četvrtak kako “sustav natjecanja nije ni u jednom trenutku nije ugrožen te da Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. nema apsolutno nikakve veze s financiranjem odlaska učenika na međunarodna natjecanja”.

U priopćenju je istaknuto da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2018. “čak 333 posto povećalo sredstva za poticanje programa rada s darovitim učenicima i to sa 600 tisuća kuna u 2017. na dva milijuna kuna ove godine, a u prijedlogom proračuna za 2019. ta se sredstva dodatno povećaju na iznos od 2,5 milijuna kuna te ćemo, kao i do sada, nastaviti poticati darovitost i izvrsnost”.

Podsjeća se da su u trenutku donošenja prve odluke bila osigurana novčana sredstva za 60 projekata u ukupnome iznosu od nešto više od sedam milijuna i 685 tisuća kuna.

“Na današnji dan, priljevom dodatnih lutrijskih sredstava, za poticaje udrugama za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih iznos raspoloživih sredstava povećan je na gotovo osam milijuna i 780 tisuća kuna”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.