"Beograd mora priznati realnost, a to je neovisno Kosovo"

Vijesti 28. stu 201808:19 > 08:20
Izvor: N1 Hrvatska

Gost Novog dana bio je predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević koji se trenutno nalazi u Prištini.

Osjeća li se na Kosovu napetost zbog prosvjeda i oštre retorike između Prištine i Beograda?

Rekao bih da se napetost osjeća u svim razgovorima na političkoj razini, ali nisam stekao dojam da je napetost među ljudima. Možda na sjeveru, ali u Prištini ne.

Koje su teme razgovora?

Prije svega, daljnja podrška Republike Hrvatske Kosovu u pristupanju međunarodnim institucijama i euroatlantskim integracijama. Razgovarali smo o produbljivanju suradnje i posjetili KFOR, razgovarali s našim vojnicima koji služe na Kosovu.

Kakva je njihova procjena situacije? 

VEZANE VIJESTI

Sve ocjene su pozitivne. Ne očekuju se nemiri. Političke tenzije postoje.

Koliko je kosovsko pitanje problem u pregovorima za proširenje EU-a s Beogradom?

Tvrda pozicije Beograda spram Kosova, godine prolaze, stvari se ne mijenjaju… To stvara tenzije. Nama je bilo bitno i to da je napravljena lista iznimaka za carine na srpske prozvode.

Kakvi su odnosi Hrvatske i Kosova?

Vrlo prijateljski. Primio nas je i predsjednik parlamenta, dva potpredsjenika vlade, šef KFOR-a, svi razgovori su otvoreni i prijateljski…

Postoji li gospodarska suradnja Hrvatske i Kosova?

Ona postoji. Treba gledati i susjednu Albaniju. Prilike za hrvatske tvrtke su velike i trebalo bi se puno više posvetiti i Kosovu i Albaniji. Mnoge tvrtke već rade, a mogli bi i povećati trgovinsku razmjenu. Pozivamo hrvatske tvrtke da se više usredotoče na ovaj prostor.

Carine na srpsku robu?

Logično da je došlo do daljnjih zatezanja. Žao nam je da Kosovo nije ušlo u Interpol i da Srbija ne vidi zajednički interes. Kosovo je neovisna država i takvo članstvo bi doprinijelo sigurnosti.

Kosovski predsjednik je u SAD-u, vodi razgovore na najvišoj razini. Koji je to kosovski prioritet narednih mjeseci? 

#related-news_0

Prepustio bih te prioritete kosovskoj vladi, ali čini mi se da je to dijalog s Beogradom. U nekom trenutku je nužno postići dogovor, a ključno je da Beograd mora priznati realnost, a to je neovisno Kosovo. Ovdje postoje insitutucije, funkcioniraju… Čini mi se da bi se u tom slučaju značajno smanjila i ta napetost i da bi to pozitivno utjecalo i na srpsku manjinu na sjeveru.

Promjene granice?

Kad gledamo u prošlost, granice nije promijenila ni velikosrpska agresija Slobodana Miloševića. Bojim se da bi i pregovori oko razmjene teritorija mogli otvoriti Pandorine kutije, ne samo na prostoru JI Europe.

Koliko je različit stav prema odnosima Srbije i Kosova kad je riječ o hrvatskim parlamentarcima?

Došli smo u najjačem sastavu. Pusić, Stier, Klisović… Vrlo smo bliskih stavova, svi podržavamo neovisnost Kosova i daljnje međunarodne integracije i očekujemo da i Beograd prihvati realnost i da svi zajedno krenemo naprijed.

Hrvatski vojnici na Kosovu?

Naši vojnici su zdravo i dobro, vrlo su cijenjeni ovdje. 33 ih je ovdje, imaju zahvalnost i podršku lokalnog stanovništva, kao što imaju zahvalnost i podršku RH i KFOR-a za sve što rade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram