Mišić: Bandiću za izglasavanje gradskog proračuna 'očito fale tri ruke'

Vijesti 28. stu 201817:50 > 18:07
Ilustracija

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić u srijedu je održao konferenciju za novinare na temu 'Do kada će spomenici biti važniji od obrazovanja u Gradu Zagrebu?'.

Istaknuo je da Grad Zagreb za gradnju spomenika Franji Tuđmanu i Spomenika domovini planira utrošiti više novca nego što u cijeloj 2019. planira za održavanje i opremanje osnovnih škola. Na spomenike će se, kazao je, potrošiti  25,5 milijuna kuna, a na osnovne škole 22,8 milijuna kuna. 

“Potaknut prijedlogom proračuna gradonačelnika Milana Bandića koji će za dva tjedna biti na raspravi u Gradskoj skupštini, a i užurbanim radovima na određenim spomenicima u Zagrebu, moramo postaviti pitanje koji su to prioriteti budući da je Gradski ured za obrazovanje jedan od najvećih gubitnika u proračunu za 2019., a time i sva naša djeca, učenici osnovnih i srednjih škola, kao i nastavnici”, rekao je Mišić.

Kazao je da je ove godine za Gradski ured za obrazovanje bila predviđena milijarda i 751 milijun kuna, a prijedlogom proračuna za sljedeću godinu taj je iznos smanjen za 2,72 posto, odnosno za obrazovanje je namijenjeno 48 milijuna kuna manje.

Što se tiče kapitalnih objekata koji će se graditi za školstvo, Mišić je rekao da je prijedlogom proračuna za 2019. predviđeno 177,6 milijuna kuna, a problem je što je više od 94 posto projekata namijenjenih za 2019. preneseno iz ranijih godina.

Mišić: Zagreb bi mogao dobiti i “Trg neispunjenih obećanja Milana Bandića”

“Ukupno 167 od 177 milijuna kuna su neostvarene obveze iz ranijih godina. Samim time možemo vidjeti da projekti za koje se nadamo da će se graditi u 2019. nisu novi projekti nego samo zaostaci iz ranijih godina”, istaknuo je Mišić te poručio kako bi u fazi promjena imena ulica i trgova Zagreb zaista mogao dobiti jedan “Trg neispunjenih obećanja Milana Bandića”, jer ova stavka proračuna najbolje to pokazuje.

Mišić je ustvrdio da projekti idu užurbanim tempom kad se Bandić pokušava pomiriti sa svojim koalicijskim partnerima.

“Nije problem kada je potrebno spomenik (dr. Franji Tuđmanu) na brzinu izgraditi, čak niti u ranim jutarnjim satima zatvoriti jednu traku jedne od najprometnijih prometnica u Zagrebu – Hrvatske bratske zajednice, da bi se spomenik vrijedan 4,5 milijuna kuna izgradio na vrijeme, prije sjednice Gradske skupštine, jer je planirano otvorenje spomenika 10. prosinca”, rekao je.

Dodao je i kako se sljedeće godine planira izgraditi Spomenik domovini, za što je planirano 21 milijun kuna.

“Kada zbrojimo ta dva spomenika – to je 25,5 milijuna kuna, što je više nego što će Grad Zagreb u 2019. uložiti za održavanje i opremanje osnovnih škola, što je iznos od 22,8 milijuna kuna”, istaknuo je Mišić te je upitao – što je prioritet u gradu Zagrebu – jesu li prioritet derutne škole koje su pokrivene azbestnim krovovima, je li potrebno održavati i opremati škole ili je potrebno graditi spomenike”?

“Mi u SDP-u nismo protiv spomenika i to smo često naglašavali, ali moramo jasno postaviti što su prioriteti u gradu Zagrebu. Za nas će uvijek djeca, mladi i obrazovanje biti ispred gradnje spomenika, pogotovo kada je ta gradnja spomenika sa ciljem da se gradonačelnik Bandić pokuša pomiriti sa svojim koalicijskim partnerima”, poručio je Mišić.

Rekao je i da stanje u predškolskom obrazovanju nije ništa bolje.

“Za opremanje i održavanje dječjih vrtića u 2019. namijenjeno je 17 posto manje sredstva nego u 2018. što je smanjenje sa 7 na 5,8 milijuna kuna. To je razlika od 1,2 milijuna kuna ili četvrtina spomenika koji će se izgraditi do kraja ove godine u Ulici Hrvatske bratske zajednice”, dodao je.

Mišić: Bandiću za proračun nedostaje tri glasa

Na pitanje očekuje li da će na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca gradski proračun za 2019. biti prihvaćen, Mišić je odgovorio da gradonačelniku Bandiću u ovom trenutku “očito fale tri ruke”. Poručio je da SDP neće podržati Bandićev prijedlog proračuna za 2019.

Rekao je da je za očekivati da svi oporbeni zastupnici budu dosljedni onome za što su dobili povjerenje birača i da, ukoliko smatraju da je proračun loš, za što, kako kaže, postoji dovoljno argumenata, proračun neće biti izglasan. Daljnje pravne posljedice toga su prijevremeni izbori za Gradsku skupštinu, dodao je.

“Činjenica je da bi Grad otežano funkcionirao u situaciji prijevremenih izbora, ali to ne može biti argument niti jednom zastupniku da podrži proračun koji je loš i koji ima pogrešno postavljene prioritete, a jedan od njih sam i vrlo jasno naglasio”, poručio je gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram