Krstičević nakon propasti nabave izraelskih aviona: Sigurnost RH nije ugrožena

Vijesti 11. sij 201920:32 > 20:35
Izvor: Ilustracija

Potpredsjedik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je u petak da sigurnost Hrvatske nije ugrožena istaknuvši kako se nakon što je propala prodaja izraelskih F-16 Barak sljedeći tjedan ide u proces poništenja natječaja.

“Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja, ima jaku vojsku i respektabilnu vojsku. Mi smo pokazali vrijednosti te vojske i prema tome, za razliku od oporbe, koja je imala tu odgovornost da ovo pitanje riješi, ona to nije riješila nego nas je dovela u situaciju da mi moramo sada ovo riješiti”, rekao je Krstičević u intervjuu za HTV upitan je li ugrožena sigurnost zemlje kako to tvrdi oporba.

VEZANE VIJESTI

Podsjetio je kako je danas, zajedno s načelnikom Glavnog stožera Mirkom Šundovom, razgovarao s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović te su je izvijestili o razgovorima s Državom Izrael i o stanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ). Naveo je i da je nakon toga Grabar-Kitarović sazvala za ponedjeljak sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se naći dvije točke dnevnog reda – o situaciji nakon natječaja nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova te o situaciji u HRZ-u.

Nakon toga Vlada će poništiti natječaj, i dalje će aktivno tražiti koja je najbolja opcija za Hrvatsku te će naći najbolje riješenje.

Ministar obrane rekao je da će vrlo sustavno razmotriti sve opcije vodeći računa o omjeru cijene i kvalitete, ali vodeći se i odgovornosti prema hrvatskom proračunu. “Vjerujem da ćemo naći način i rješenje koje je priuštivo za hrvatske financije”, kazao je.

Istaknuo je i da je premijer Andrej Plenković od početka upoznat sa svim aktivnostima a u proces donošenja odluke nabave novog zrakoplova bile su uključene sve državne institucije i predstavnici oporbe. “Predstavnici SDP-a su jednoglasno podržali ovu odluku tako da mi je čudno kako su promijenili stav. Tako da to ne razumijem”, kazao je.

Krstičević je rekao i da se zbog propasti prodaje izraelskih F-16 Barak aviona Hrvatskoj ne smatra odgovornim istaknuvši kako je naša zemlja u tom poslu sasvim čista.

“Ne smatram se odgovornim, niti ja niti moji suradnici. Kroz cijelo postupanje ništa nismo napravili protivno hrvatskim interesima i njezinih građana”, naglasio je.

Legitimnim smatra zahtjeve oporbe za njegovom smjenom, podsjetivši kako je SDP bio na vlasti od 2011. do 2015. te su u četiri godine imali dovoljno vremena sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

No, istaknuo je, oni to nisu riješili. “Ne samo da nisu riješili, nego je napravljen remont MIG-ova 21 u Ukrajini i znamo da je napravljen loše. Ti avioni su trebali letjeti 850 sati, ti avioni su iz Ukrajine u Hrvatsku trebali doći u letnom stanju, a došli su u kamionima. Mi imamo jako puno problema, potpisan je ugovor i dani su novci. Međutim, za razliku od njih, ova vlada se od početka uhvatila u koštac s ovim pitanjem želeći sustavno riješiti pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je.

Krstičević je rekao i da je delegacija izraelskog Ministarstva obrane, koja je jučer došla u Hravstku, priznala da je njihova odgovornost što nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za prodaju F-16 Barak Hrvatskoj istaknuvši da je Hrvatska svoj posao vodila vrlo profesionalno i odgovorno te je dobila sva potrebna jamstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook| Instagram.