Bačić o novom natječaju za F-16: Ministar može predlagati, odluku donosi Vlada

Vijesti 14. sij 201916:05 > 17:10
PIXSELL/Patrik Maček

S početkom u 17 sati u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma počela je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Što su sve teme današnjeg Predsjedništva, nije poznato no sigurno će se razgovarati i o propaloj nabavi izraelskih borbenih zrakoplova.

Andrej Plenković, premijer i predsjednik HDZ-a,  nije želio reći na što je mislio kada je rekao da će se provesti analiza svih razloga zbog kojih se nije realizirao projekt nabave borbenih zrakoplova od Izraela.

Što se tiče propale nabave izraelskih borbenih zrakoplova, u HDZ-u su mišljenja da ministar Krstičević za to ne snosi odgovornost ta da njegova funkcija ministra nije upitna, javlja s Trga žrtava fašizma naša reporterka Katarina Brečić.

“Ne vidim odgovornost u procesu koju je danas završen” kazao je predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić ističući da će se ići s novim natječajem za nabavu borbenih zrakoplova.

Krstičević je danas izjavio da su “najbliži američkim F-16 te da od SAD-a Hrvatska očekuje ponudu koja se ne može odbiti.

“Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika”, rekao je nakon sjednice Vlade ministar Krstičević.

Ako je suditi prema onom što je Bačić rekao prije sjednice Predsjedništva, Krstičević se s tom izjavom o nabavi zrakoplova zaletio.

“On je rekao svoje jedno razmišljanje, ministar može predlagati, ali odluku donosi Vlada”, kazao je Bačić.

Ministar Krstičević kratko je kazao: “Sve sam rekao što je potrebno.”

Bačić: Ne razmišljamo o razvrgavanju koalicije sa SDSS-om

Bačić je odgovarajući na molbu da komentira izjavu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave po kojoj izjave i potezi predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca stvaraju dodatne tenzije u javnom prostoru, na što nitko ne reagira.

Naveo je i kako to što je SDSS dio vladajuće većine ne znači da Vlada i sve državne institucije na bilo koji način opstruiraju istrage koje bi išle prema počiniteljima ratnih zločina.

Bačić je na novinarski upit odgovorio da dobro surađuju sa SDSS-om te da ne razmišljaju o razvrgavanju koalicije s tom strankom.

“O tome ne razmišljamo. Dobro surađujemo sa SDSS-om i dobro je da manjinci, neovisno o tome koja je Vlada, budu sastavni dio većine kako bi se provodili projekti koji idu ka zaštiti njihovih prava te realizaciji projekata u onim područjima u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina”, istaknuo je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.