Zaljubljeni slave svoj dan, no što je s onima koji nisu u ljubavnoj vezi?

Vijesti 14. velj 201918:11 > 18:11
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zaljubljeni slave svoj dan - Valentinovo. No, što je s onima koji nisu u ljubavnoj vezi?

Rješenje nudi zagrebački Muzej prekinutih veza, koji ima i novi dio postava – posvećen ljubavima koje su prestale zbog ratova ili sukoba.

Zagreb je u znaku Valentinova.Postoje ipak mnogi koji bi najradije prespavali ovaj dan – jer ne vole komercijalizaciju ljubavi ili su usamljeni. Da su mnoge ljubavi nesretne, svjedoče eksponati u Muzeju prekinutih veza. Za njihove prvobitne vlasnike često su ti predmeti bili sredstvo iscjeljenja od bolnog prekida.

Nije odluka o prekidu veze nešto najgore što se može dogoditi. Postoje ljubavi koje je prekinula tragedija, viša sila, rat. Zagrebački muzej ima novu sobu posvećenu takvim svjedočenjima.

Mnoge ljubavi su nesretne, puno ih je neuzvraćenih. No, nisu prekidi rezervirani samo za ljude, ima ih i među državama. Recimo – Brexit. Britanci su odlučili da više ne vole Europsku uniju. Povod da Muzej prekinutih veza u ožujku gostuje u engleskom gradu Yorku, čiji su stanovnici na referendumu željeli ostanak u Uniji. Građani Yorka izložit će tako i predmete kroz koje osobno doživljavaju razvod od Europe. Razvod za kojeg trenutno nitko ne zna kako će završiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram