Ministrica Divjak najavljuje kurikul iz povijesti za dva tjedna

Vijesti 28. velj 201907:07 > 07:14
Izvor: N1

Ministrica znanosti i obrazovanja najavila je novi kurikulum povijesti kroz dva tjedna, a odgovorila je i na pitanje tko je odgovoran za zbrku oko lektire.

“Jučer su na funkciju novih članova za kurikul povijesti imenovana tri nezavisna stručnjaka iz akademske zajednice, kako bismo pomogli da se vruća pitanja razriješe, da konačno dobijemo kurikul povijesti, a ne povijesnu enciklopediju ili priliku za javne prijepore”, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Očekuje da Ekspertna radna skupina to završi u roku od dva tjedna.

Na pitanje tko je pogriješio u vezi s lektirom, rekla je da su to oni koji nisu dobro čitali kurikul koji je izašao u Narodnim novinama te samu reformu, jer ona predviđa veću samostalnost učitelja pri izboru lektire.

VEZANE VIJESTI

“Tražiti da se propisuje prošireni popis izborne lektire isto je kao da ministrica kulture propisuje širi popis djela koja redatelji mogu postavljati u javnim kazalištima”, rekla je Divjak.

Govoreći o broju slučajeva vršnjačkog nasilja, ministrica Divjak rekla je u intervjuu za Dnevnik HRT-ada su prošle godine bile 52 intervencije kriznog tima Ministarstva u školama, što je na razini prethodnih godina. Međutim, mnogo se o tome govori u javnosti.

“To je s jedne strane dobro jer poručujemo da se takve stvari ne smiju događati, ali katkad imamo kontraproduktivno djelovanje jer se izvještava o maloljetnicima”, rekla je.

U povodu članstva RH u CERN-u, najvećem znanstvenom laboratoriju, rekla je da CERN godišnje raspisuje natječaje u vrijednosti iznad 2 mlrd. kuna, na koje se mogu javljati i poduzeća iz RH. To je prilika za poslovni uspjeh, ali i referencija, istaknula je.

“Hrvatska će plaćati minimalnu članarinu, oko milijun franaka godišnje, a barem toliko, a sigurna sam i više, povući će naši znanstvenici u suradnji s CERN-om, ali i firme koje će sudjelovati na natječajima i ostvarivati dobit”, rekla je.

#related-news_0

Ne pripada informatičkom lobiju, kazala je komentirajući uvođenje obavezne informatike u škole.

“Godinama, desetljećima zazivalo se uvođenje obavezne informatike, i uvijek se pozivalo na to da nema sredstava i nema ljudi. Sada smo to napravili. Važno je da se drži korak s 4. industrijom revolucijom”, naglasila je.

Istaknula je da je obrazovanje to koje je koaliciju na vlasti na neki način profiliralo. Smatra da je jedino pitanje koje se može opravdano postaviti je li ova koalicija ispunila svoju svrhu zbog koje je HNS ušao u koaliciju sigurno pitanje obrazovanja.

Potvrdila je potporu premijera Andreja Plenkovića obrazovnoj reformi.

“Ona postoji u nacionalnom programu reformi vlade, a i premijer je na prošloj sjednici Vlade jasno rekao da se od jeseni ide u frontalnu kurikularnu reformu”, podsjetila je ministrica Divjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram