"Lijepo je da je premijer primio predstavnice #spasime, ali neka primi i HND"

Vijesti 21. ožu 201909:22 > 09:45
N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor u Novom danu pozdravila je što je premijer Andrej Plenković primio predstavnice inicijative #Spasime, ali i dodala da je važno da je prvi čovjek Vlade odgovorio i Mari Tomašević kada mu je pisala. Komentirala je i presudu Radovanu Karadžiću.

“Dobro je da se muškarac koji obavlja važnu dužnost u državi aktivno uključio u borbu protiv nasilja nad ženama, ali zato je i važno da čovjek na čelu Vlade odgovori Mari Tomašević koja je upozoravala na nasilnika.

Ako nije prineseno njegovoj pozornosti tada onda je to u krajnjem slučaju trebalo biti u trenutku kada je gospođa Tomašević iznijela sve javno, izložila se i ostala sama. Tada ju je predsjednik Vlade koji se želi boriti protiv nasilja u obitelji trebao primiti.

VEZANE VIJESTI

Lijepo je da je predsjednik Vlade primio predstavnice incijative #spasime, ali je onda logično da se prime i predstavnici HND-a na čelu s Hrvojem Zovkom koji su iznijeli vrlo jasne činjenice”, smatra Kosor.

Podsjetila je da Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji Hrvatska ima od 2008. “To je dokument koji postoji i koji se provodi, postoji i Strategija za borbu protiv nasilja u obitelji, mislim da bi bilo dobro i važno da se na to što je već napravljeno nastave neke aktivnosti”, zaključila je.

BiH trenutno najbolnije mjesto na Balkanu

Bivša premijerka komentirala je i jučerašnju presudu Radovanu Karadžiću. Kaže da je očekivala ovakvu presudu te da sve što se veže uz Karadžića kao političku osobu “u ta strašna vremena opravdava ovakvu odluku Žalbenog vijeća. Kakva god kazna bila, činjenica jest da će on i dalje živjeti, a njegove žrtve i žrtve velikosrpske politike su davno mrtve”, rekla je.

Smatra da presuda ima veliki odjek na aktualnu politiku u BiH jer je aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH čovjek koji govori o Republici Srpskoj, a to je Milorad Dodik, ujedno i jedan je od onih koji veličaju Karadžića kao junaka i heroja, on je čovjek koji ne priznaje presudu i u ovom trenutku predstavlja BiH i to je jedan od apsurda s kojima se međunarodna zajednica mora suočiti.

#related-news_0

“Što se tiče Hrvata u BiH, takav čovjek koji slavi Karadžića je po dogovoru s Draganom Čovićem čovjek koji bi trebao jamčiti budućnost Hrvata u BiH. Tu se otvara puno ozbiljnih pitnaja koji se na jedan način reflektiraju na Hrvatsku jer Čović ima potporu hrvatskog državnog vrha”, pojašnjava Kosor.

Hrvatska propustila biti lider u regiji

Kaže kako je BiH trenutno najbolnije mjesto na Balkanu za koje se ne vidi rješenje. “Samo otvaranje i jačanje europskog puta BiH može jamčiti trajni mir, ali jamci tog puta ne mogu biti oni koji ne poštuju europske vrijednosti i pravnu državu i tu sad opet dolazimo do Dodika i nepriznavanja Međunarodnog kaznenog suda”

“Bojim se da će i nakon ove presude, koja je pravedna, te tenzije ponovno rasti, jedni će šutjeti, drugi neće priznavati, jedni će slaviti Karadžića itd.

Neobično mi je žao što se Hrvatska nije snažno pozicionirala kao lider u regiji. Hrvaska se pokušavala odmaknuti od regije, ali to je nemoguće jer tu živimo” Smatra da smo mogli biti donositelj svježih prilika i u posljednih pet godina smo propustili tu priliku.

“Možda bi se ta pozicija na potpuno zdravim temeljima mogla ponovno uspostaviti nakon europarlamentarnih izbora. A zdravi temelji su priznavanje presuda suda u Haagu i to svih presuda, ali mislim da državnici s ovih prostora za to nemaju snage, hrabrosti ili su previše zatrovani prošlošću”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.