Sindikat traži od Kujundžića inspekciju u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu

Vijesti 27. ožu 201912:10 > 12:19
N1

Samostalni sindikat Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije zatražio je u srijedu od ministra zdravstva Milana Kujundžića da žurno pošalje inspekciju Ministarstva zdravstva u taj zavod zbog izuzetno teške situacije u sanitetskom prijevozu.

Sindikat u otvorenom pismu Kujundžiću upozorava da prema sistematizaciji radnih mjesta vozači saniteta obavljaju više poslova koji prema odgovornosti, opsegu i složenosti poslova ne odgovaraju njihovim koeficijentima.

Riječ je o poslovima održavanja i pranja vozila, dezinfekciji (za što vozači nemaju tečaj), vožnji hitnih pacijenata pod zvučnim i svjetlosnim signalima, radu u noćnoj smjeni, nošenju pacijenata, javljanju na prijavno – dojavnoj jedinici, radu na računalu, kao i radu saniteta 24 sata cijele godine.

Sindikalci ocjenjuju da je sistematizaciju radnih mjesta ravnatelj te ustanove donio na nezakonit način i traže od Ministarstva da im se vrate pripadajući koeficijenti kako bi bili izjednačeni s vozačima u Splitu, Puli, Umagu, Zaprešiću i drugim hrvatskim gradovima.

Ističu da su vozila u sanitetskom prijevozu dotrajala i često se kvare, četiri godine nije kupljeno niti jedno novo vozilo, 17 vozila je izvan uporabe, a većina vozila u pogonu često su neispravna. Osim toga, nije ugovorena zaštitna odjeća i obuća za djelatnike sanitetskog prijevoza, pa rade u privatnoj odjeći, a neki su dobili stare, iznošene uniforme.

Traže inspekcijski nadzor kako bi se utvrdila vjerodostojnost njihovih navoda i poduzele mjere za poboljšanje uvjeta rada, te korigirali koeficijenti vozačima saniteta i medicinskim sestrama i tehničarima u sanitetskom prijevozu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram