Bačić: Restrukturiranje Uljanika ekonomski neisplativo i neodrživo

Vijesti 28. ožu 201915:00 > 15:02
N1

Predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić poručio je u četvrtak kako vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika jer je to ekonomski neisplativo i neodrživo, naglasio je kako su Vlada i premijer Andrej Plenković pokazali odgovornost prema novcu poreznih obveznika te je dodao da će se nastaviti tražiti rješenje za brodogradilišta.

“Ne može se više kupovati socijalni mir, napraviti još veći dug i ostaviti nekome drugome da rješava taj problem. Nastavit ćemo tražiti rješenje za Uljanik grupu, ali nećemo izdvajati dodatna sredstva hrvatskih građana kako bismo prolongirali rješenje. Hrvatska je socijalna država i nastavit će skrbiti za zaposlenike Uljanika i 3. maja”, najavio je Bačić u stanci za slobodan govor.

Oporbu koja proziva vladajuće upitao je zašto oni nisu rješavali taj problem. Neprihvatljivim je ocijenio i povlačenje paralele između Agrokora i Uljanika. “Za rješavanje problema Agrokora nije korišten proračunski novac, a za Uljanik je ova vlada već izdvojila 3 milijarde kuna kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje. Strateški partner nije ga ponudio i dao jamstva da može kvalitetno upravljati Uljanikom pa drugog izbora nije bilo. Brodogradnja je održiva, ali mora biti postavljena na drugačijim temeljima”, ocijenio je Bačić.

VEZANE VIJESTI

Vlaović: Nisu samo uhićenici krivci

I HSS-ovac Davor Vlaović stanku za slobodni govor posvetio je Uljaniku i 3. maju rekavši kako se agonija za radnike i članove njihovih obitelji nastavlja. “Stečaj je ponovno odgođen, Vlada nije donijela odluku, a radnici su i dalje bez plaća, naručitelji su izgubili povjerenje i ne žele više graditi brodove u Hrvatskoj. Potrošeno je 30 milijardi kuna, izvedena je predstava s uhićenjima, iako nisu samo uhićenici krivi”, rekao je Vlaović. Upitao je i što je s odgovornošću Vlada, nadzornih odbora i revizija koje su to dopuštale.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao je sve vlade jer su dopuštale da dođe do točke bez povratka, novac baca u vjetar, a odgovornost se prebacuje na “sitne ribe” .

“Očekujem da odgovaraju nalogodavci i oni koji su ih kontrolirali,Vlada je znala i unatoč tome nastavila s takvom praksom i smatram je odgovornom za izvlačenje novca”, rekao je Sinčić.

Hrelja: Zašto vlada donosi odluke bez mišljenja struke

Silvano Hrelja (Klub Glas i HSU) ocijenio je kako je nakon 30 godina hrvatska brodogradnja skršena do kraja te da osobno nema vjere u stečaj s preustrojem, nego jedino u njihovu likvidaciju. Upitao je i zašto nema mišljenje struke kao temelj za donošenje tako važnih odluka. Zanima ga i zašto nije sazvan saborski Odbor za gospodarstvo niti je predsjednica republike sazvala svoj Savjet za gospodarstvo.

‘Mostovka’ Sonja Čikotić rekla je kako je Vlada iskoristila samo 17 posto od 10,7 milijardi eura koje su joj na raspolaganju iz EU fondova.

“Vlada nije ispunila planove koje je sama zacrtala i podbacila je, a to će dovesti do smanjenja investicija, broja novih radnih mjesta, gospodarskog rasta. Sustav bez odgovornosti treba mijenjati, maknuti stranačko kadroviranje. Nitko ne provodi nadzor i dogodit će se isto što i s Uljanikom”, upozorila je Čikotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.