Ponovno odgođeno ročište za Uljanik, novo zakazano za 13. svibnja

Vijesti 24. tra 201907:21 > 13:11
N1

Na Trgovačkom sudu u Pazinu u srijedu je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je zakazano za 13. svibnja.

Novo ročište zakazano je za 13. svibnja.

Sudac Ivan Dujić je rekao da je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali da postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te prihvaća još jednu odgodu.

Istaknuo je da će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran.

“Situacija se pogoršala nakon što je Vlada krajem ožujka definitivno odustala od restrukturiranja te Brodosplita kao vjerodostojnog strateškog partnera. Međutim, najavljen je dolazak predstavnika kineskog brodogradilišta CSIC koji bi u Puli trebali biti 1. svibnja, što predstavlja još jednu šansu za opstanak”, rekao je na ročištu predsjednik Uprave Uljanik brodogradilišta Sandi Božac.

Potom je zamolio suca za još jednu kratku odgodu odluke kako bi bila iskorištena i ta zadnja šansa da se tvrtka pokuša uloviti za slamku spasa.

Nitko ne zna koliko je interes najvećeg brodogradilišta na svijetu za investiciju u Uljanik ozbiljan, ali Božac smatra kako je to zadnja nada da se umjesto stečaja ipak dogodi međufinanciranje i restrukturiranje.

S traženjem kratke odgode složili su se i predstavnici Nadzornog odbora Uljanika, kao i Uljanikovih sindikata koji su podsjetili da radnici već osmi mjesec dolaze na posao bez plaće i da je za opstanak nužno međufinanciranje.

Sudac je na koncu iznesene argumente prihvatio te zakazao novo ročište za 13. svibnja. Međim, jasno je poručio da je to krajnji rok i da će, ukoliko ne bude odblokiran račun, tog dana proglasit stečaj.

Božac: Tko će pripremiti jaružalo za tegljenje?

Sandi Božac rekao je nakon ročišta da je trenutni iznos blokade Uljanikova računa 150 milijuna kuna, a u brodogradilištu je ostalo 1150 radnika od kojih približno 350 dolazi na posao.

Po njegovim riječima, ukupni iznos avansne uplate za jaružalo koje je naručio Jan De Nul 158 milijuna eura, od čega je državnim jamstvima pokriveno 124 milijuna eura.

Upitan je li izvedivo tegljenje jaružala u neko drugo brodogradilište kako bi ondje bilo dovršeno, odgovorio je da je to moguće, samo nije siguran tko će pripremiti tu operaciju budući da radnici ne primaju plaću.

Uljanik je u utorak izvijestio da tvrtka Dredging and Maritime Management, u vlasništvu grupacije Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradu u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nakon toga je izjavio da pregovori s naručiteljem jaružala koje se gradi u Uljaniku još traju te neodgovornima i opasnima ocijenio tvrdnje prema kojima je izvjesna naplata državnog jamstva za taj brod u iznosu od gotovo milijardu kuna

Dodao je da je s Jan De Nulom u protekla dva mjeseca ispregovaran način na koji će se brod završiti, no da je s obzirom da je stanje u pulskom brodogradilištu trenutno takvo da nitko ne garantira da je brod moguće završiti u Puli, osigurano gotovo 30 milijuna eura da bi ga se oteglilo u neko drugo brodogradilište.

VEZANA VIJEST

Rekao je da takav sporazum još uvijek nije potpisan i da se o njemu pregovara te da se nada njegovu potpisivanju u idućih 14 dana.

Ranije je Horvat izvijestio da će delegacija najveće svjetske brodograđevne industrije, iz Kine, za praznik rada 1. svibnja obići brodogradilišta u Puli i Rijeci.

I predsjednik Vlade Plenković najavio je da će između 25. travnja i 10. svibnja u Hrvatsku doći, zajedno s najvišim izaslanstvom, predsjednik uprave China Shipbuilding Industry Corporation, kojega je kontaktirao kineski premijer Li Keqiang prigodom nedavnog boravka u Hrvatskoj, na summitu 16+1.

Sandi Božac je, pak, danas istaknuo je kako je u slučaju ulaska kineskih investitora u Uljanik grupu nužno međufinanciranje, jer bi Kinezima trebalo 5-6 mjeseci da uđu u posao.

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić izjavio je kako je “realan, ali i skeptičan” te kako je sada “sve na ministrima i premijeru”.

#related-news_0

“Ako sada ne reagiraju, neka podnesu ostavke jer su nesposobni”, rekao je Hadžić.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko rekao je da su za stečaj radnici koji bi njegovim otvaranjem imali pravo na otpremninu, dok ga drugi ne podržavaju, nego im je u interesu restrukturiranje

#related-news_0

Za nastalu situaciju odgovornima drži Vladu te ministarstva gospodarstva i financija.

Najavio je tužbe protiv ministara i premijera jer, kako je rekao, restrukturiranje se radnicima obećava osam mjeseci, a od njega nema ništa te netko za to mora odgovarati.

Podsjetimo, prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom bila navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram