Krešić i Stojanac: Novinarstvo ne treba mistificirati, slobodu treba izboriti

Vijesti 03. svi 201917:26 > 21:44
Izvor: N1

Gosti Newsrooma bili su novinar godine u izboru HND-a Hrvoje Krešić i dobitnik godišnje nagrade HND-a za televizijsko novinarstvo Ranko Stojanac

“Nisam očekivao da ću dobti nagradu jer duboko i initimno mislim da su Ilko Čimić I Oriana Ivković Novokmet otvarali snažnu priču koju smo svi mi slijedili. Bio sam uvjeren da će Ilko dobiti nagradu, nisam očekivao”, komentirao je Hrvoje Krešić.

Ranko Stojanac, koji je nagradu dobio za izvještavanje o situaciji u brodogradilištima, rekao je da ga često zovu radnici Uljanika i pitaju “ča će sada biti s nama”. “Oni od lika ispred ograde saznaju o sebi. Jedan od razloga zašto na taj način saznaju informacije o sebi zato što nas Uprava nije često puštala u brodogradilišta da pričamo s radnicima”, prisjetio se Stojanac.

Govoreći o izazovima s kojima se novinari danas susreću Krešić upozorava da svako malo netko pušta nekakav probni balon, ministar, premijer, predsjednica, da vidi kako će javnost na to reagirati, hoće li se zakotrljati priča, hoće li biti preburna reakcija javnosti ili neće…

VEZANE VIJESTI

 “Neke druge grane i vidovi novinarstva pate u odnosu na novinarstvo koje se bavi neslužbenim izvorima bliskih Peri ili Marku, a kojima se pokušava u rukavicama nametnuti neka tema. Čini mi se da je danas toga previše”, zaključuje Krešić.

Zanimljivo mu je kako kada izvještava uvijek nekome smeta pa tako čuje kako govore za njega da radi za ovu, onu stranku, s različitim motivima itd. “Mi smo uvijek nečiji agenti i to mi je fascinantno”.

“Naš posao ne treba mistificirati. Nitko od nas nikada nikome nije presadio srce. M nismo Woodward i Bernstein koji su skinuli Nixona. Jedva čekam da netko snimi film o novinarstvu u kojem sat i petnaest novinar stoji na kiši ili suncu i čeka osobu koja mu može dati odgovore ili kako sat i petnaest čita Narodne novine.”, rekao je

Ranko Stojanac osvrnuo se na problem slobode novinara. “Vidimo u slučaju HRT-a i kolege Hrvoja Zovka i ostalih da novinari nisu zaštićeni. Stara je stvar da se za slobodu moraš izboriti. Naravno da postoji medij koji ti to dozvoljava i koji ti to ne dozvoljava. Bio sam na HRT-u gdje sam se dovijao da bih rekao ono što sam htio reći. Ovdje mi na N1 nitko nije skratio jezik.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.