Živi zid u Saboru zatražio javnu objavu registra pedofila

Vijesti 08. svi 201917:30 > 17:39
Robert Anic/PIXSELL

Živi zid u Saboru traži javnu dostupnost podataka o pravomoćno osuđenim pedofilima. Vladajući uzvraćaju da izmjene iniciraju oni koji su bili suzdržani ili protiv strožeg kažnjavanja spolnih zlostavljača.

U Saboru je raspravljen prijedlog Živog zida da se Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji omogući javna dostupnost podataka o pravomoćno osuđenim pedofilima.

Branimir Bunjac podsjetio je na riječi pape Franje da je pedofilija jedna od najgnjusnijih mogućih zločina te da šutnja više nije prihvatljiva jer je ona sudioništvo u zločinu.

“Na nama je razmislimo koju stranu će odabrati. Svjetlo ili tamu, zločin ili pravednosti. Djecu ili pedofile. Ne možete jedne i druge. Ne možete reći štitit ćemo prava djece i prava pedofila i bit će vuk sit, a ovce na broju. Ne može. Morate odlučiti na čijoj ste strani. Izaberite”, poručio je Bunjac, a piše 24 sata.

Kako bi preduhitrio argument vladajućih da je ovaj zakon u suprotnosti s pravilima EU, Bunjac je naveo kako u direktivi Europskog parlamenta iz prosinca 2011. piše da za pristup evidencijama pedofila trebaju vrijediti ograničenja u skladu s nacionalnim ustavnim načelima.

“Nigdje ne piše da se moraju slijediti bilo kakva druga pravila osim naših vlastitih pravila, a ako slijedimo naša ustavna načela onda je dužnost svih da štite djecu. Što će te poduzeti? Ponovno ćete slijegati ramenima i dopuštati da se članci o pedofilima u medijima iz dana u dan objavljuju, a vi ćete se praviti da toga nema i da to ne postoji i da se to događa na Marsu, a ne u Hrvatskoj”, kazao je Bunjac i pozvao zastupnike posebno iz vladajuće većine konačno poduzmu nešto konkretno da se problem barem ublaži.

“Slažem se da je najopasnija šutnja posebno kad se radi o zločinu i to prema djetetu i ostalim ranjivim skupina. Žalosno je da se reagira da tek kad to javno obznane mediji. Nešto se mora mijenjati”, kazao je HSS-ov Davor Vlaović.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Juro Martinović kazao je kako je ovaj prijedlog za Vladu neprihvatljiv. Naveo je da je Vlada prošle godine donijela opsežne izmjene kaznenog zakona sa posebnim naglaskom zaštite djece od seksualnog nasilja.

“Ti podaci su sada dostupni onima koji se bave sprječavanjem kriminala. Oni su dostupni izravno sudovima, državnim odvjetništvima i policiji koja je u funkciji sprječavanja takvog kriminala. Zakonsko rješenje da taj registar bude javno dostupan nije ustavno pravno prihvatljiv. Prihvaćanjem ovakvog zakonskog rješenja bi grubo narušili niz pravnih standarda i načela , ali i standarde štićenja ljudskih standarda koje smo prihvatili kao članica EU”, komentirao je državni tajnik prijedlog Živog zida.

N1 pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram