Stazić: Hrvatska neiskreno obilježava Dan pobjede nad fašizmom

Vijesti 09. svi 201914:33 > 14:45
Ilustracija

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić ustvrdio je u četvrtak kako Hrvatska neiskreno obilježava Dan pobjede nad fašizmom, kako uglavnom slavi Bleiburg, a predsjednicu Republike je prozvao za zbunjujuće izjave za Dan Europe i za posjet Bleiburgu, što HDZ-ov Branko Bačić demantira.

Danas je Dan Europe, oko toga imamo zbunjujuće izjave predsjednice Republike, na svom Twitteru kaže da su hrvatski antifašisti dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom, što je točno, ali jučer u Bleiurgu odaje počast “borcima za slobodu i neovisnost Hrvatske, govoreći o ustašama”, rekao je Stazić u Hrvatskom saboru u raspravi na slobodnu temu.

“Jedan dan su borci za slobodu ustaše, a danas prigodno pohvaljuje, eto, i antifašiste”, izjavio je zastupnik, spočitavajući predsjednici uklanjanje biste zapovjednika tog antifašističkog pokreta u Jugoslaviji i Hrvatskoj.

U Zagrebu je izmijenjeno ime ulice 8. maja, ukinuto ime Trga maršala Tita, pobrojao je, pa citirajući pjesnika Pabla Nerudu, onima koji to rade poručio: “Možete počupati svo cvijeće, ali nećete zabraniti dolazak proljeća”.

Bačić: Zlonamjreno interpretirate!

Branko Bačić mu je uzvratio da krivo i zlonamjerno interpretira riječi Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednica je čestitala Dan Europe, zahvalila se svim antifašistima koji su dali doprinos oslobađanju Europe, pa i Hrvatske od fašizma, istaknuo je Bačić, pridruživši se toj čestitki.

Predsjednica je, naglasio je, vrlo jasno rekla da se prisjećamo svih nevinih žrtava, civila i djece koji su nakon 2. svjetskog rata stradali od tih istih antifašista čiji je doprinos bio u 2. svjetskom ratu.

Navodeći da su među tim stradalima bili i vojnici bivše NDH, Bačić kaže da im je, kao i svim drugim ratnim zarobljenicima, trebalo suditi, a ne presuditi na licu mjesta. “To su bitne razlike, koje vi nikad ne možete shvatiti, ni prihvatiti”, poručio je Staziću.

SDP-ov zastupnik tvrdi pak da Hrvatska neiskreno obilježava dan pobjede nad fašizmom, da uglavnom slavi Bleiburg. “SDP i ja smo iskreni i nikada nećemo prestati slaviti hrvatske antifašiste i njihova vrhovnog zapovjednika maršala Tita”, poručio je Stazić čije je izlaganje dobacivanjem iz klupe popratio Željko Glasnović iz stranke Neovisni za Hrvatsku.

Znam da biste me najrađe poslali u Jasenovac, ali pustite me na miru, uzvratio mu je Stazić.

Sinčić: Uzmite novac strankama

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida pozvao je građane da potpišu referendum “Uzmite novac političkim strankama” koji kreće 11. svibnja, a kojim se želi zabraniti financiranje stranaka iz državnog i lokalnih proračuna.

To je početak reforme cjelokupnog političkog i izbornog sustava, trebamo novi, manji, jeftiniji, pošteniji sustav, izjavio je zastupnik prozivajući stranke koje desteljećima upravljaju Hrvatskom da su odgovorne za sve porazne gospodarske rezultate, odlazak građana iz zemlje, za njen opstanak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram