Etičko povjerenstvo: Brnjac i Kolakušić nisu povrijedili Izborni etički kodeks

Vijesti 11. svi 201907:58 > 07:59
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Objavom čestitke HDZ-ove kandidatkinje za EU parlament Nikoline Brnjac na Facebook stranici karlovačke Gradske knjižnice nije povrijeđen Etički izborni kodeks, objavilo je u petak Etičko povjerenstvo koje nije utvrdilo niti da je kandidat Mislav Kolakušić povrijedo kodeks širenjem neistina o članovima Državnog izbornog povjerenstva.

Očitovanje o objavi čestitke HDZ-ove kandidatkinje Nikoline Brnjac na Facebook stranici karlovačke gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić zatražio je GONG, dok je Državno izborno povjerenstvo (DIP) zatražilo očitovanje o izjavama kandidata Kolakušića za koje se u prijavi navodi da su netočne i neargumentirane te u javnom prostoru šire neistine o radu i članovima DIP-a.

Na Facebook stranici karlovačke Gradske knjižnice objavljeno je da je podršku programu i čestitke za dosadašnji rad dala državna tajnica za promet, HDZ-ova kandidatkinja za EU parlament Nikolina Brnjac, a GONG je od Etičkog povjerenstva zatražio provjeru je li u spomenutom slučaju bilo zloupotrebe javnih resursa u svrhu promocije kandidatkinje vladajuće stranke.

“Nakon uvida u prijavu i ostale dostupne izvore saznanja o činjenicama, Etičko povjerenstvo zaključuje da iz sadržaja prijave ne slijedi da je povrijeđen Izborni etički kodeks”, navodi se u očitovanju.

Nije utvrđeno niti da je kandidat Mislav Kolakušić i kandidacijska lista grupe birača, kojoj je on nositelj, u javnom prostoru širila neistinite navode o radu i članovima Državnog izbornog povjerenstva niti da je u javnosti širila informacije koje se ne temelje na činjenicama i koje nisu argumentirane, za što je DIP prijavio Kolakušića Etičkom povjerenstvu.

U DIP-ovoj prijavi stoji da su Kolakušić i kandidacijska lista grupe birača, kojoj je on nositelj, takvim ponašanjem kršili temeljne vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, a to su poštenje, istinitost, poštovanje, kultura dijaloga i odgovornost.

“Nakon uvida u prijavu i ostale dostupne izvore saznanja o činjenicama, Etičko povjerenstvo zaključuje da iz sadržaja prijave i priloga nije moguće zaključiti na koje se ‘neistinite navode o radu i članovima Državnog izbornog povjerenstva’prijavitelj poziva. U tom je smislu prijava nepotpuna i onemogućava meritornu ocjenu Etičkog povjerenstva. No, sve i kad bi navedena okolnost iz prijave i drugih dostupnih izvora saznanja o činjenicama bila precizirana, Povjerenstvo ističe da ono ne raspolaže instrumentima za procjenu istinitosti određenih sadržaja navedenih u prijavama”, navodi se u priopćenju Etičkog povjerenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.