Horvat: U svim vođenim razgovorima primarni interes bio je 3. maj

Vijesti 21. svi 201912:49 > 12:57
N1

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je posjet kineske delegacije 3. maju, ali i posjet Brodarskom institutu koji će uslijediti u Zagrebu.

“Ovo je jedan kontinuitet. Tom kontinuitetu dodan je Brodarski institut, jer već je u posjetu predsjednika uprave respektabilne i najveće brodograđevne industrije u Kini, afinitet bio vidjeti što je nekad bio Brodarski institut i što bi on eventualno mogao biti ako do bilo kakve gospdarske suradnje dođe”, kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

“Ja ću na kraju dana sjesti s kolegama iz Kine, napraviti rezime i onog posjeta od prije mjesec dana, i ovog, vidjet ćemo koji su njihovi afiniteti.” 

VEZANA VIJEST

Dodao je da je u svim razgovorima vođenima kako s onima koji su bili dionici ulaska u dataroom, ali i onima koji su pokazali interes, a u dataroom nisu ušli – primarni interes bio 3. maj.  

“Grupa kao takva, u tom trenutku, a i danas, još uvijek je neraskidiva. Da bismo posebno mogli razmatrati 3. maj, a posebno Uljanik, moraju se i unutar kompanije dogoditi strukturne promjene i odluke na razini skupština i Nadzornog odbora. A hoće li se one dogoditi i hoće li se kroz stečajni postupak stvoriti pretpostavke da se lakše i brže dogodi reanimacija onog zdravog tkiva i u Puli i u Rijeci – ja sam siguran da je ovo pravi put.” 

Komentirao je i navode da stečaj ne znači likvidaciju, odnosno što će se dogoditi ako ne dođe do likvidacije.

#related-news_0

“Hrvatska javnost mora znati da sva jamstva koje je država dala – i za kredit koji smo trebali pripremiti retrukturiranje pronalaskom pravog strateškog partnera i sva ova jamstva koja država plaća – su dugovi kompanije u čije ime se to plaća. Tako da, u jednom trenutku jednoga dana, ako se neke stvari budu događale mimo stečaja, to će biti dug tih kompanija prema državi. Dogodi li se i u 3. maju stečaj, situacija će biti potpuno drugačija i u tom trenutku stvaraju se pretpostavke da i 3. maj i Uljanik krenu od nule, ako za to bude perspektive.”

Na pitanje bi li Europska komisija to dopustila, kazao je da je sadašnji sastav EK u razgovorima bio vrlo jasan:

“Investiramo li ili dajemo novac iz državnog proračuna da bismo spriječili veću štetu – to je za njih bilo i ostaje legitimno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram