Javio se Milin otac: Mila je super, čekamo transplantaciju

Vijesti 26. lip 201908:59 > 09:15
Izvor: N1

Otac malene Mile, Marin Rončević, javio se iz SAD-a, gdje se njegova kći liječi od leukemije, s novim vijestima o Milinom zdravlju.

“Trenutno je Mila super, ali oni koji su prošli/prolaze slične zdravstvene situacije znaju za razne nestalnosti i onu “danas je dobar dan” frazu… Eto, danas je bio jedan dobar dan pa se u meni pojavila želja da ga podijelim s vama. Mila je dobro, nema neke sjajne nalaze što je i očekivano s obzirom na tretmane koje prolazi, ali tu smo svi skupa, u sobi, nije u bolnici, izlazi na zrak u šetnje, igra se i gnjavi Pipu pa je sve odmah puno veselije. I glasnije. Nekad toliko glasno da se bojim da će nas izbaciti iz smještaja. Valjda neće”, napisao je Rončević na Facebooku.

“Čekamo transplantaciju, ako dragi Bog da i sve bude po planu, zaprimit će nas 8.7., odradit ćemo ubitačnu kemo i onda 15.7. sam proces trans. Problemi, osim nuspojava kemo, su i reakcija stanica donora na tijelo tzv. GVHD, infekcije u procesu oporavka…, ali mi se molimo i vjerujemo u najbolji ishod. Ima stvarno maksimalno podudarnog donora, a ovdje su u mogućnosti i laboratorijski alternirati pojedine gene donora koji bi bili upitni. Sve je to nedovoljna garancija da će sve proći savršeno pa ću opet riskirat da naljutim pojedince kad zamolim svih da se pomole za Milu i svu bolesnu dječicu i pošalju ljubav, ali to je mala cijena za puno ljubavi”, piše.

Rončević se osvrnuo i na pitanje financiranja zaklade “Mila za sve”. Kaže kako očito nema političke volje da se to pitanje riješi, ali naglašava i da bi politika trebala služiti ljudima, a ne obratno. Rončević je također otkrio i tko će voditi Zakladu, a to će biti doc.dr.sc. Mario Ćuk, specijalist pedijatar i uži specijalist pedijatrijske endokrinologije, dijabetesa i bolesti metabolizma. Na čelu Savjetodavnog odbora nalazi se liječnik prof. dr.sc. Dragan Primorac, jedan od najjačih svjetskih genetičara i forenzičara i jedan od naših najpriznatijih znanstvenika u svijetu, kaže Rončević.

“Forenzikom bolesti i liječenjem djece trebali bi se baviti PEDIJATRI. Ne mi ili političari. I to za slučajeve koje ne rješava HZZO isključivo JAVNO. Da se izbjegnu malverzacije. Zato smo i donijeli odluku da će novcem na računu (koji ostane nakon liječenja Mile) raspolagati Upravni odbor sastavljen od pedijatrijskih liječnika. I da će taj Upravni odbor savjetovati Savjetodavni odbor, sastavljen od naših najpoznatijih i najjačih liječnika i znanstvenika. I da će pravne usluge osigurati odvjetnički ured Braut&Petrinić iz Rijeke tako da sve bude u skladu s pozitivnim propisima RH. I da će SVI ONI tj. da ćemo svi mi BITI VOLONTERI okupljeni samo u cilju pomaganja djece koje je sustav iz ovog ili onog razloga preskočio ili nije na njih mislio. Izvan, iznad, ili povrh toga, ne možemo nikom pomoći…”, napisao je Rončević. 

 N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.