"Gazde Agrokora preko banke iz Hong Konga prodaju našu zemlju"

Vijesti 20. srp 201912:30 > 12:50
Borna Filic/PIXSELL

Samo nekoliko dana nakon objave Fortenove da prodaje nekretnine svojih tvrtki saznajemo za prvi sumnjivi slučaj: načelnik općine Bilje tvrdi da se 11 hektara zemljišta prodaje nelegalno.

Prije nekoliko dana Fortenova grupa objavila je da prodaje “nekretnine iz netemeljnog poslovanja”. Riječ je o 17 nekretnina, zemljišta i zgrada, za koje tvrde da su “u potpunosti spremne za prodaju i zadovoljavaju sve zakonske propise potrebne za kupoprodaju nekretnina”.

Načelnik baranjske općine Bilje Željko Cickaj jedan je od načelnika i gradonačelnika s kojima su predstavnici Ministarstva poljoprivrede razgovarali s ciljem prenošenja na nove vlasnike povoljnih ugovora o koncesiji na državno zemljište koje je svojedobno potpisivao ministar poljoprivrede Petar Čobanković s Ivicom Todorićem

VEZANA VIJEST

Za Net.hr je ispričao da ga je svejedno zapanjilo kada je u oglasu Fortenova grupe koja poziva sve moguće kupce, iz cijelog svijeta, na popisu našao i 11 hektara u vlasništvu općine Bilje. Riječ je o zemlji na kojoj je Belje trebalo izgraditi proizvodne pogone, ali nije, pa je općina u zemljišnim knjigama upisala “zabranu raspolaganja”.

“Ovo počinje izgledati kao noćna mora. Godinama strpljivo rješavamo pitanje tog zemljišta, proveli smo sve po zakonskim propisima, ali kao da se suočavamo s nekim ‘divom’, s nekom nadnaravnom silom koja to sve ignorira i radi po svojem. Sada se nalazimo u situaciji u kojoj su novi vlasnici Agrokora, putem banke iz Hong Konga, već upisali hipoteku od milijardu i 60 milijuna eura i na to zemljište, a sada ga i prodaju. Ono što smo govorili, da se putem lex Agrokora otvorio prostor novim vlasnicima Agrokora da rade što žele, mimo hrvatskih zakona, postaje stvarnost”, govori Cickaj u razgovoru za Net.hr.

Riječ je o zemljištu u sjevernom dijelu naselja Bilje, unutar poslovne zone Bilje-sjever, a u oglasu Fortenova grupe navodi se kao površina od 107.421 kvadratnih metara pogodna za “investicijsku izgradnju”.

Zemljište je darovala Vlada uz obavezu da postane poslovna zona

Priča počinje 2005. godine. Tadašnji ministar gospodarstva Damir Polančec potpisao je s tadašnjim načelnikom općine Bilje Žarkom Zelićem Ugovor o darovanju kompleksa zemljišta, koje obuhvaća i ovo zemljište – s obvezom da općina na tom području izgradi gospodarsku zonu.Kupoprodajni ugovor zbog sumnje na pogodovanje istraživao je USKOK, ali 2015. godine Uskok je odbacio sve sumnje, te je utvrđeno da je postupak proveden zakonito.

Bilje je tada krenulo u izgradnju komunalne infrastrukture, a parcele su potom prodane različitim tvrtkama. Sporno zemljište prodano je Belju za približno tri i pol milijuna kuna, uz uvjet da se na tom području izgrade gospodarske zgrade. Željko Cickaj je  nakon što je izabran za načelnika 2013. godine odlučio sve ugovore i ugovorene obaveze u gospodarskoj zoni ponovno pročešljati. 

#related-news_0

“Bilo je evidentno da Belje nije poštivalo ugovor, nisu izgrađene gospodarske zgrade, zemljište je korišteno kao oranica, sadio se kukuruz, ubirali su se poticaji kao da se radi o poljoprivrednom zemljištu. Ni sam ne znam s koliko sam menadžera razgovarao. Pravdali su se poteškoćama u poslovanju”, prisjeća se Cickaj i pokazuje dopis koji je potpisao tadašnji direktor Belja Dalibor Poznić, u kojem se pravda recesijom i problemima u hrvatskom gospodarstvu. U rujnu 2016. godine Cickaj i novi direktor Belja Davor Bošnjaković sklapaju ugovor o prolongiranju obaveza Belja na kupljenom zemljištu.

U tom dodatku ugovoru utvrđene su obveze Belja u naredne dvije godine te zaključak da u slučaju neispunjenja obaveza slijedi raskid ugovora, a da Belje nema pravo na povrat novca. No, dvije godine kasnije, u rujnu 2018., Belje nije ništa izgradilo pa je načelnik Cickaj pokrenuo proceduru raskida ugovora. U zemljišne knjige je upisana zabrana raspolaganja zemljištem. Bilo je to vrijeme kada je Agrokorom već upravljala izvanredna uprava na temelju lex Agrokora, predvođena prvo Antom Ramljakom, a potom Fabrisom Peruškom.

“Komunicirao sam najviše s njihovim savjetnikom za poljoprivredu, Vladom Čondićem Galiničićem. I on me cijelo vrijeme uvjeravao da je – sve u redu”, kaže Cickaj za Net.hr.

Savjetnik izvanrednog povjerenika ne želi se više javljati

Nakon što je Belje i dalje nastavilo koristiti zemljište kao poljoprivredno, u veljači ove godine uputio im je dopis i zatražio da ga prestanu obrađivati, no Belje ne reagira. U ožujku ove godine uputio je i službeni dopis izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku i službeno zatražio skidanje tereta na nekretnini u Poslovnoj zoni Sjever Bilje. Načelnik Bilja kaže da je tada zvao i Peruškovog savjetnika Čondića i pitao ga kada će se riješiti problem zemljišta iz Bilja, a on ga je molio da se strpi desetak dana. Otad se savjetnik Čondić niti ne želi javiti na pozive načelnika Cickaja.

“Valja naglasiti da je općina Bilje samo posjednik tog zemljišta. To je bilo državno zemljište koje je darovano Bilju da bi se stavilo u funkciju unutar gospodarske zone. Prije godinu dana mi smo dobili i upit Ministarstva državne imovine za svo to zemljište, je li stavljeno u funkciju. Dakle, Bilje odgovara za to zemljište. Ako nije stavljeno u funkciju, mi ga morao vratiti državi. A tvrtka koja ga je povoljno kupila uz uvjet da bi gradila gospodarske objekte, taj uvjet nije ispoštovala. No, sada ga prodaje kao da tih uvjeta i obaveza nije niti bilo. Kao da nema naših zabilježbi u zemljišnim knjigama. Odvija se zastrašujuće kršenje zakona i pitam se što je sljedeće, i hoće li itko reagirati”, kaže načelnik Cickaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram