Zarada od legalizacije iznosi 660 milijuna kuna

Vijesti 16. tra 201512:44 > 12:51
MorgueFile/ilustracija

Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, zarada od naknade dobivene legalizacijom do 13. travnja za 556 gradova i općina iznosila je 657.583.000 kuna (bez vodnih i komunalnih doprinosa).

Polovica tog iznosa dobit je državnog proračuna, 131 milijun dobili su upravni odjeli koji se i bave legalizacijom, a 197 milijuna kuna ostalo je gradovima i općinama i moraju se utrošiti isključivo namjenski za komunalno oplemenjivanje.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je riječ o nemalim sredstvima, resorna ministrica Anka Mrak Taritaš zatražit će od Ministarstva financija da u jesen krene u izvanredne nadzore i da provjeri jesu li dobiveni milijuni od legalizacije bespravnih objekata zaista utrošeni za izradu prostornih planova i poboljšanje infrastrukture.

”Mi ne možemo raditi takve provjere, ali možemo zatražiti da Ministarstvo financija pošalje svoje inspektore da to učine. Što ćemo i učiniti, barem za one gradove koji su najviše zaradili od legalizacije”, kaže Mrak Taritaš.

A po brojkama kojima raspolaže Ministarstvo, najviše koristi od legalizacije imao je grad Zagreb, koji je uprihodio oko 121 milijun kuna, od čega će mu ostati polovica. Po zaradi ga slijede Split s oko 21 milijun kuna zarade, Zadar s oko 18 milijuna, Dubrovnik s oko 15 milijuna i Šibenik s oko 9 milijuna kuna zarade, piše Večernji list.