SDP: Šaljemo prijedlog za preferencijalnog glasanje Saboru

Vijesti 15. lis 201421:31 > 21:37
Podijeli:
Izvor: Cropix/Danijela Peracic

Predsjedništvo SDP-a danas je odlučilo da će ta stranka u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona kako bi se već na idućim parlamentarnim izborima primijenilo preferencijalno glasovanje, po modelu kakav se primjenjuje na izborima za Europski parlament, doznaje se u SDP-u.

Za preferencijalno glasovanje uoči sjednice Predsjedništva zauzeo se i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. “Ići ćemo u smjeru preferencijalnog glasovanja i taj stav SDP-a se već zna. Želimo omogućiti građanima veću participaciju u odabiru zastupnika”, rekao je Maras.

Upitan što će se dogoditi ako referendumska inicijativa prikupi dovoljno potpisa protiv koncesioniranja autocesta, rekao je da će Vlada “poštovati odluku građana i prilikom prikupljanja potpisa za referendum i odluku na referendumu”. “Tu nema dvojbe”, dodao je.

Preferencijalno glasovanje podržavaju i riječki SDP-ovci Zlatko Komadina i Željko Jovanović, koji je poručio kako je važno da građani iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore. “Uzmimo primjer Sisačko-moslavačke županije. To je preferencijalno glasovanje, to je biranje imenom i prezimenom i onda izađe 26 posto građana. Pa neka izađe više, neka prekriže sve ponuđene i tako pokažu da su nezadovoljni, ali neka iskoriste svoje biračko pravo”, poručio je Jovanović. Komadina je, pak, kazao da podupire proceduru koja je demokratičnija.

Za sada ništa od promjena u sustavu lokalne samouprave

Govoreći o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, koji bi trebao povećati ovlasti velikih gradova i smanjiti utjecaj županija, Komadina je ocijenio kako ne treba mijenjati ništa “dok se ne osmisli cjelovita reforma, koja ima svoj tijek, svoju struku, svoj politički konsenzus i primjenu nekakvih redovnih rokova, na nekim redovnim izborima”.

Kako se neslužbeno doznaje, na sjednici je bilo i govora o rezultatima izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji, a članovi Predsjedništva smatraju da je stranka polučila dobre rezultate te vjeruju da je u drugom krugu moguća pobjeda SDP-ova kandidata za župana Davorka Vidovića.