Brankica Grgurić: Zamislite koliko mi para šparamo državi ako nas fali 12.000?

Vijesti 06. ruj 201911:58 > 12:27
N1 Hrvatska

Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara u N1 Studiju uživo govorila je situaciji u hrvatskom zdravstvu.

“Mi nismo dobili izračun koliki je trošak i što će nam ponuditi u odnosu na traženja. Bilo je rečeno da ćemo dobiti danas informacije o tome što ćemo dobiti. Mi nećemo odustati od točki koje tražimo”, rekla je Grgurić. 

Rekla je i kako se se na pregovore stalno poziva medicinske sestre, jer su one uvijek spremne pomoći i raditi i više nego što bi trebale.

“Uvijek se kaže da medicinske sestre i čistačice pregovaraju za liječnike. Pozivamo premijera da pozove liječnike. Sestre su uvijek spreme raditi više nego što je moguće, i zato ih se stalno poziva, i one i dođu”, rekla je Grgurić.

VEZANE VIJESTI

Prekovremeni rad, kojeg ima mnogo, kaže Grgurić, svaka bolnica drugačije plaća.

“Prekovremeni rad plaćen je ovisno o upravi bonice, a najgore je što se plaćanje sestre gleda i kroz prekovremeni rad. U intenzivnoj sestre imaju i preko 70 sati prekovremenog rada. Mi smo im uvijek dostupne, ali mi smo i stručne, imamo znanje i stalno radimo na svojoj edukaciji. Nemamo krila, ali vlada očekuje da ih imamo kako bi što brže letjeli od jednog radnog mjesta do drugog i od jednog bolesnika do drugog”, rekla je Grgurić.

“Sestra koja radi 70 sati prekovremeno za taj će mjesec, s dodatkom od ovisno o radnom mjestu, primjerice 25 posto na rad u intenzivnoj, doći do plaće od 7000-7200 kuna. Kolegice koje zbrinjavaju 30 bolesnika od kojih je pola nepokretno imaju plaću 5800”, rekla je Grgurić.

“Zamislite koliko para mi šparamo državi ako nas fali 12.000. Jedna sestra državu košta 9000 bruto, pa gdje su ti silni novci, sve nas je manje, neka nam podignu plaće, daju sredstva za dostojan rad, neka stave pravu cijenu usluga. Naši liječnici znaju što im znači kvalitetna sestra na odjelu, ali ne mogu shvatiti da Vlada donosi nove uredbe, a da nisu uspjeli riješiti reprezentativnost sindikata. Mi ne pregovaramo umjesto naših liječlnika, oni pregovaraju sami za sebe”, rekla je Grgurić.

#related-news_0

“Sigurna sam da će liječnici dati podršku. Ja ne operiram, ali zbrinjavam pacijenta prije, za vrijeme i nakon operativnog zahvata. Spremamo ostale akcije i ne čekamo 31.10. Meni je jučer 10 sestara reklo da je upisalo tečaj njemačkog i da odlaze iz zemlje. Bugarska i Rumunjska podigle su svojim sestrama 30 posto, a kod nas se i dalje govori o tome da se nama nešto treba dati. Nama nitko nišrta ne daje, oni plaćaju naš rad”, rekla je Grgurinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram