Ako umjesto vjeronauka žele etiku, karlovački učenici moraju na nastavu subotom

Vijesti 12. ruj 201907:02 > 07:04
Marko Jurinec/PIXSELL (ILUSTRACIJA)

Učenici Tehničke škole Karlovac koji su se umjesto vjeronauka odlučili za etiku, nastavu će morati pohađati subotom.

Školska pedagoginja potvrdila nam je kako je to točno i dodala da drugačija organizacija nastave nije moguća.

Ravnatelj škole Ivan Janović za Jutarnji je rekao da “ne može drugačije”.

“Radimo u dvije smjene, imamo 31 odjeljenje i ne možemo vezati nastavu vjeronauka da ide paralelno s etikom. Da smo mogli, već bismo to sami napravili, ne bismo čekali nečiji pritisak”, kaže Janković.

Rješenje vidi u prelasku škole na rad u jednoj smjeni, ali do toga nije lako doći.

“To su vam vječni pothvati, to je misterij. Da bismo mi prešli u jednu smjenu, trebalo bi investirati 15-20 milijuna kuna u zgradu, da se prostorije adekvatno urede, ali osnivač škole za to sada nema uvjete, a kad će imati, ne znamo. Kad bismo prešli na rad u jednu smjenu, to bi bio velik dobitak za sve, tada bi se sva nastava mogla održavati od ponedjeljka do petka”, rekao je ravnatelj.

Na pitanje zašto se radi baš o nastavi iz etike, a ne nekog drugog predmeta, ravnatelj kaže da je problem to što je nemoguće povezati nastavu etike i vjeronauka da se održavaju paralelno.

“Mogu se javno svima ispričati, ali ne zato što sam kriv, nego zato što mi je žao da su djeca zakinuta. Suosjećam i iskreno mi je žao, ali ne možemo drukčije organizirati”, zaključio je ravnatelj škole Ivan Janković za Jutarnji.