Sinovčić i suoptuženici odbacili krivnju u aferi Ribar

Vijesti 23. ruj 201914:14 > 14:20
Izvor: Dino Stanin/PIXSELL

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić i njegovi suoptuženici u ponedjeljak su, na početku suđenja, ustvrdili da nisu krivi za Uskokove optužbe u tzv. aferi Ribar.

Suđenje Reni Sinovčiću zbog optužbi da je nezakonito “zaradio” u predstečajnoj nagodbi, izvlačeći novac iz medijske kuće VOX i NK Zadra počelo je gotovo četiri godine od podizanja optužnice, potvrđene u studenome 2017.

Sinovčić se u međuvremenu pokušao nagoditi s Uskokom, a njegova obrana iz spisa je htjela izdvojiti dokaze koje su smatrali nezakonitima te suđenje preseliti u Split.

Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac kazao je u uvodnom govoru da će tijekom suđenja dokazati sve tvrdnje iz optužnice, a većina branitelja istaknula je da će uvodne govore održati nakon dokaznog postupka.

Kao svjedoke su, među ostalima, predložili bivše ministre financija Slavka Linića i Borisa Lalovca.

Uskok u optužnici, osim Sinovčića, tereti bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurlinu, njegovu nasljednicu Stoju Mučaji, poreznike Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irenu Anić te bivše direktore NK Zadra Novicu Erlića i Dalibora Zebića.

Za razliku od optuženika koji sve poriču, Uskok tvrdi da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i bivši član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije desetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i “kraljem ribe na Jadranu” te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram