Zmajlović: Situacija u Fondu za zaštitu okoliša je osveta za Kuščevića

Vijesti 25. ruj 201917:41 > 17:48
N1

O situaciji u Fondu za zaštitu okoliša u Newsroomu je govorio saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

“Vrlo je dobro poznato da problemi s Fondom za zaštitu okoliša i zapošljavanjima, koja su ‘smrdjela’ na nezakonita zapošljavanja, već dosta dugo kolaju u javnosti. Tako da izjava ministra Tomislava Ćorića da ništa nije znao i da mu je to iznenađenje – ima vrlo nisku razinu povjerenja javnosti kada to kaže”, kazao je Mihael Zmajlović o izjavama ministra Ćorića.

“Ovo treba gledati u kontekstu odnosa unutar koalicije. Ova situacija sa snimkom, koja je predstavljala dosta uobičajen način poslovanja i rukovođenja Fondom, ekskalirala je i iskorištena je da bi se ostvarili unutarkoalicijski obračuni. To je osveta za Kuščevića”, smatra Zmajlović. 

Zašto Fond gomila novac na računu?

Zmajlović spornim smatra izjave direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša koji se, kako kaže Zmajlović, “početkom godine hvalio viškom na računu, oko pola milijarde, kao da su oni financijska institucija koja treba čuvati novac”.

“Zapravo se radi o novcu uzetom od industrija i građana kroz poreze ili naknade, i taj novac treba što prije vratiti u gospodarstvo, a to godinu dana stoji na računu.” 

VEZANE VIJESTI

Što se događalo s novcem?

“On je čuvan na računu i oročavan. Bio je plasiran u određene banke koje su plaćale neke mizerne kamate. Taj novac je neefikasno i nenamjenski korišten”, tvrdi Zmajlović.

Pojasnio je i koja je trebbala biti stvarna namjena tih sredstava.

“Naknade se ubiru od proizvođača. Iz tih naknada se financira zbrinjavanje, sakupljanje i reciklaža ambalažnog otpada – plastike, stakla i papira. Drugi dio naknada je onaj koji plaćate kod registracije vozila, ekološka naknada – taj novac treba biti usmjeren u učinkovitiji transport.”

Osvrnuo se i na situaciju u glavom gradu, koji je zatrpan i kantama i otpadom. Kaže da Zagreb odjednom pokušava riješiti ono što uspješniji gradovi planiraju desetak godina, kao i da se sve radi “stihijski i neorganizirano”. 

#related-news_0

“Događa se to da građani više ne vide svrhu u odvajanju otpada jer vide da otpad završava ili na istom mjestu, ili se ne odvozi, ili je grad neuredniji. A to ostavlja trajne posljedice. Kako ćete opet uvjeriti građane da je dobro da participiraju u tome” pita Zmajlović.

Smatra i da ministra Ćorića okoliš uopće ne zanima, već se bavi samo energetikom.

Komentirao je i iznenadni sastanak vladajuće koalicije, i to u zagrebačkom restoranu.

“Lokacija govori o tome kakva je ovo Vlada – nema nikakav legitimitet, sklepana je s ljudima za koje su ljudi glasali na drugim listama. To su stvari koje obilježavaju ovu Vladu, jednu od najkorumpiranijih u povijesti Hrvatske”, zaključuje Zmajlović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram