Blaženka Divjak reagirala na najavu štrajka u osnovnim i srednjim školama

Vijesti 01. lis 201911:08 > 11:11
Izvor: N1

Čelnici školskih sindikata u podne će Vladi najaviti štrajk u osnovnim i srednjim školama, priopćili su u utorak iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU). Reagirala je resorna ministrica Blaženka Divjak.

“Nisam zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare i nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće.

Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana.

Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru.

VEZANA VIJEST

Ponavljam da ulaganje u obrazovanje NIJE trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje”, napisala je ministrica Blaženka Divjak na Facebooku.

Podsjetimo, predsjednica SHU Sanja Šprem i predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec predat će Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

“Vlada sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da ne prihvaća zahtjeve sindikata. Iz tog razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol”, stoji u priopćenju.

Mihalinec je Hini jutros kazao kako je odluka o najavi štrajka donesena nakon što je po treći put odgođen sastanak sindikalnih predstavnika i Vlade.

Sastanak se, kažu sindikalci, trebao održati danas, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su izvijestili da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno 6 posto.

Do sada su, nakon prosvjeda učitelja i nastavnika 5. rujna na zagrebačkom Markovu trgu, sindikalni čelnici s predstavnicima Vlade održali dva sastanka, nakon kojih su očekivali da Vlada iznose konačni stav o njihovim zahtjevima.