"Prijetnja štrajkom u školama nije prijetnja praznom puškom"

Vijesti 02. lis 201911:30 > 12:20
Izvor: N1

U N1 Studiju uživo gostovala je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Komentirala je štrajk prosvjetara najavljen za 10. listopada.

Na pitanje zašto su posegnuli za krajnjom metodom štrajka kada su bili u procesu razgovora s Vladom, Šprem je rekla kako u zadnjih desetak dana nije bilo nikakvih razgovora s Vladom. “Mi smo od prosvjeda koji smo organizirali do ovog trenutka održali dva sastanka u Vladi gdje smo razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem, resornom ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada Josipom Aladrovićem o važećim argumentima zašto sindikati upravo u ovom trenutku traže rast koeficijenta o složenosti poslova učitelja.”

“Objašnjavali smo i dali smo veliki trud da ministar rada shvati da pregovori za osnovicu plaća ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja. Horizontalni pristup u ovom trenutku ne rješava situaciju u školstvu, niti ne rješava zaostajanje plaća, kako učitelja, tako ni ostalih zaposlenika u sustavu obrazovanja.”

VEZANE VIJESTI

Istaknula je kako su razgovori bili konstruktivni te kako su naišli na razumijevanje od strane premijera. “Premijer je doista govorio o tome da se treba riješiti problem u sustavu obrazovanja i pokazao je interes da uvidi iz koje percepcije mi uočavamo da postoji disbalans.”

Dodala je kako su očekivali završni sastanak. “Htjeli smo vidjeti hoće li Vlada nakon svih sastanaka usvojiti zahtjeve. Jasno smo rekli da su zahtjevi precizirani i da od njih nećemo odustati. Samo smo tražili mogućnost da nam se očituju jesu li zahtjevi prihaćeni ili ne.”

“Jasno smo rekli da ako se to ne prihvati, nastupa štrajk,” kazala je.

“Ovo odugovlačenje od zadnjeg sastanka je definitivno poljuljalo našu vjeru u to da Vlada ima intenciju riješiti problem zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja. Ministar rada bez obzira na sve argumente očito ne shvaća da pregovori koji kreću, pregovori za osnovicu plaća, neće riješiti, već samo produbiti zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja”

Rekla je i kako je “očito da Vlada bez pritisaka ne shvaća ozbiljno zahtjeve dva najveća sindikata u Hrvatskoj i ne želi rješavati pitanja zaostajanja plaća.”

Mislim da su vrlo jasno i na zadnjem sastanku shvatili da prijetnja štrajkom nije prijetnja praznom puškom. Mi smo u jedno sigurni -argumenti su na našoj strani. Vlada u fazi mirenja može dati konkretnu ponudu ili ćemo to postići štrajkom.”

Rekla je kako će štrajk početi 10. listopada, a dan prije početka štrajka bit će poznati svi detalji. “Naši zahtjevi su jasni, od njih ne odustajemo. Mi smo spremni na štrajk. Horizontalni pristup donosi još veći disbalans, želimo rast koeficijenata od šest posto i od toga nećemo odstupiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.