"Podizanjem plaća Plenković pokušava kupiti mir"

Vijesti 18. lis 201910:12 > 10:21
N1 Hrvatska

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora iz redova SDP-a Siniša Hajdaš Dončić gostovao je u Novom danu, gdje je govorio o glasanju o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, te podizanju plaća svima u državnim i javnim službama kupovanje mira.

Danas je u Saboru glasanje o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, a do sada ga je  od smjene sačuvao premijer. Mislite i da će se to dogoditi i sada?

“Nažalost, da. Mislim daje on jedan od najlošijih ministara zdravstva kojeg smo ikada imali. Od 2015-2019. su nedospjele obveze zdravstva došle do 8 milijardi kuna, a bile su prije toga 2 milijarde. To poskupljuje cijeli sustav za 30 posto, a to je plodno koruptivno tlo. Sustav uopće ne funkcionira”, kazao je Siniša Hajdaš Dončić.

“Trebalo bi propisati da liječnik ne može biti ministar zdravlja, nego netko s menadžerskim sposobnostima, tko zna upravljati tako velikim sustavom. Teško da mi možemo danas kupiti ruke da izglasamo opoziv, jer je bilo mnogo preletača koji su prešli u vladajući blok. Nakupini Bandićevih zastupnika nije u cilju da padne ministar, jer pada i Vlada, a idući izbori bacit će ih daleko i više neće sudjelovati u radu Sabora”, kazao je Hajdaš Dončić.

Smatra kako je potez podizanja plaća svima u državnim i javnim službama kupovanje mira.

VEZANE VIJESTI

“Plenković pokušava kupiti mir… Ovom mjerom on najmanje utječe na proračun, na tri godine će se povećati 6 posto, a tri godine je dug period. Srž priče je da ako želite biti društvo razvoja, svojom politikom dajete određene poruke. Da ste rekli – želimo sektorski povećati koeficijente nastavnom osoblju, dali bi poruku da želite biti društvo koje se bazira na obrazovanju. Povećanje svima govori kuda Andrej Plenković suptilno želi gurati Hrvatsku – u desnicu, gdje mi ne priradamo”, kazao je hajdaš Dončić.

Rekao je kako se Hrvatskoj može dogoditi ponavljanje povijesti.

“Za političku stabilnost odgovorna je Vlada, a Hrvatska kao otvorena zemlja ovisi o gospodarstvima zemalja na koje je ekonomski naslonjena. Mi smo se našli u lošem makro okruženju zbog prošlih vlada, posebno vlade Ive Sanadera. Svi pokazatelji govore da su se financije stabilizirale u vladi Zorana Milanovića. Priče da je Milanović zadužio Hrvatsku ekonomski apsolutno ne stoje. Ulaskom Hrvatske u EU preuzimali ste dugove brodogradnje, aviokompanija… Mi smo jedina vlada koja je smanjivala rashode… Bojim se da će se za koju godinu dogoditi ono što je bilo i sa Sanaderom, nakon kojeg je na vlast došla Jadranka Kosor – netko je morato čistiti”, kazao je Hajdaš Dončić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.