Koalicija ostaje, Plenković predložio dva posto rasta koeficijenta učiteljima

Vijesti 30. lis 201914:21 > 17:42
Izvor: N1

Nakon sastanka koalicije postalo je jasno da će i HNS-ovi ministri sutra biti na sjednici Vlade.

“Do 30.6. rastu koeficijenti u prosvjeti za dva posto. Nismo inzistirali da uredba mora biti donesena sutra prije proačuna, ali to je politički dogovor koji će biti javno obznanjen i predstavlj sindikatima s kojima se nastavlja dijalog”, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak po izlasku iz zgrade Vlade.

N1

Zadovoljan je što će uz rast osnovice ići i dva posto povećanja koeficijenta učiteljima do lipnja 2020.

Sada ide na sjednicu predsjedništva HNS-a. “Moj prijedlog će biti da prihvatimo prijedlog premijera i dođemo sutra na sjednicu Vlade”, rekao je.

Ostali koalicijski partneri optimistični nakon sastanka

Nakon završetka koalicijskog sastanka Branko Hrg izjavio je da će malo premijer zajedno s predstavnicima HNS-a razgovarati. “Ja mislim da će se naći rješenje i usuglašeno je da s ide gore s minimalnom plaćom”, rekao je.

Kaže da premijer nije dao nikakvu ponudu HNS-u. “Nije bila nikakva napeta atmosfera ni nikakvih disonantnih tonova”, rekao je i dodao kako s ežarko nada da će sutra na sjednici Vlade biti svi ministri.

Kažimir Varda iz MB 365 Stranke rada i solidarnosti rekao je: “Postigli smo potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna. Nisu postigli konsenzus HDZ-a i HNS, a konzultacije će još trajati.

Ocjenjujem da se ide u smjeru dogovora”, rekao je i pojasnio da je na stolu premijerova ponuda 2+2+2 i koeficijenti do lipnja. Misli da će HNS-ovi ministri doći sutra na sjednicu Vlade.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da je dobro da su razgovarali i tonovi bili smireni, te da se razgovor nastavlja u bilateralnom formatu. “Vjerujem da će HDZ i HNS doći do točke sporazuma”, rekao je.

I prije sastanka pozivi na razgovor

N1

“Stav Hrvatske narodne stranke jasan je već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima, na potezu je premijer.

Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti za donijeti neke odluke, ali tu smo da razgovaramo, rekao je kratko predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prije sastanka koalicije.

“Razgovarat ćemo, vidjet ćemo kako razmišljaju naši partneri, ne samo HNS, nego i ostali. HDZ je jasno artikulirao svoju poziciju i vidjet ćemo”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ilustracija

“Danas će biti važan sastanak, a kakav će biti ishod, vidjet ćemo, ne mogu sa stopostotnom sigurnošću reći, mogu nagađati, a to ne bi bilo ozbiljno”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da se proračun mora donijeti do 31. prosinca te da dotad ima vremena, ali da je Vlada to ranije željela napraviti kako bi se smanjile napetosti i mirno ušlo u predsjedničku kampanju. “Ali, evo, stvari se odvijaju na ovaj način”, rekao je Jandroković.

Upitan je li moguće da HNS ostane dio Vlade, a da ne glasa za proračun, Jandroković je rekao da mu je to teško zamisliti.

“‘Ajmo vidjeti kakav će danas biti sastanak, pa ćemo razgovarati o mogućnostima. Sve su opcije otvorene, svaka stranka ima svoje vizije. Kad završi sastanak, imat ćete sve informacije”, rekao je Jandroković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.