Kosor: Dogovor HDZ-a i HNS-a više sliči na pogađanje na tržnici, nego na dogovor

Vijesti 31. lis 201908:36 > 09:11
Izvor: N1

Gošća Novog dana bila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Meni se od početka činilo da krize nema. Da je to mala igra i s jedne i s druge strane, svatko je jačao svoje pozicije”, odgovara Jadranka Kosor na pitanje je li kriza u Vladi završila. 

VEZANE VIJESTI

“Bilo je izvjesno da neće pasti Vlada i da će se HNS i HDZ, uz svesrdnu potporu Milana Bandića, dogovoriti. Simbolično da je Bandiću, jednoj od važnih poluga ove koaliciji, ove vlasti, jučer potvrđena optužnica.”

Kosor: Ova pogodba ne proističe iz socijalnog dijaloga

“Bilo je potpuno jasno da će se jedna vrsta pogodbe – jer ovo nije dogovor, to je pogodba – dogoditi. Neka mi nitko ne zamjeri, to više sliči na pogađanje na tržnici, nego na dogovor.

Iz ove pogodbe izvire bezbroj pitanja. Odakle novac? Uvjeravalo nas se da novca nema, sad ga ima. Ta pogodba ne prističe iz socijalnog dijaloga. Jer socijalni dijalog podrazumijeva dogovor s onima koji to traže, a to su sindikati koji predstavljaju sve ljude o kojima se radi.” 

#related-news_0

Kosor ističe i da je važno naglasiti da se sve odluke prenose na neku novu Vladu, koja će doći nakon izbora. Osvrnula se i na poziciju HNS-a.

“HNS se drži i noktima i zubima za koaliciju, za vlast, jer znaju da na sljedećim izborima ne mogu dobiti ništa. S HDZ-om sigurno neće u predizbornu koaliciju. Ivan Vrdoljak je ovu Vladu, koju vodi Andrej Plenković nazivao učestalo ‘Titanic Vladom’, a on se sad pojavio kao Carpathia, koja spašava putnike. Titanic i Carpathia obnovili zavjete.”

Kako će koeficijenti rasti ako to nije u nacrtu proračuna?

“Danas sve konture proračuna moraju biti gotove. Ili postoji rezervna varijanta i nacrt proračuna – ili toga nema, ali će reći da će se to preraspodjelom, rebalansom ugraditi u sljedećoj godini.

#related-news_0

Otvara se pitanje što je s drugima (osim profesora, učitelja i policajaca, op.a.) i kakav će odgovor dati sindikati. Ali to je očito nevažno. Očito je da ova pogodba i nagodba ignorira socijalno partnerstvo. Da je to sve dogovoreno za stolom sa sovijalnim partnerima, onda bi to imalo snagu. 

Pitanje je i kako će ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sad braniti ovu vrstu pogodbe koja još nije razrađena. Ne zaboravite da je iz Vlade najavljeno da će strani stručnjaci raditi na toj sveukupnoj reformi koeficijenata, složenosti poslova. Kako se sad bez konačne analize ide na povećanje koeficijenata nekima”, pita Kosor.

Imaju li sindikati prostora za nastavak štrajka?

“Moguće je da će sve to nestati. Sindikati moraju računati na to da će se javnost umoriti i u jednom trenutku reći – što bi oni više htjeli – iako još ništa nisu dobili.

#related-news_0

Meni se čini da sindikati nisu bili najbolje pripremljeni za tu vrstu akcija. Onaj performans kad pjevaju pred Vladom mi se nije svidio. Ne treba ozbiljne stvari ridikulizirati. Podsjetila bih na zahtjev prosvjetara – oni od početka traže razgovor s premijerom. Sve bio ovo davno moglo biti riješeno da je presdjednik Vlade sjeo sa sindikalistima i, ako je ovo bilo u rezervi, dogovorio s njima.” 

Kosor: HDZ će politički eutanazirati Bernardića zbog sukoba interesa

Jadranka Kosor smatra da je oporba propustila razgovarati o bitnim pitanjima.

“Potpuno nespremna i nekompetentna opozicija. Davor Bernardić ide samo po površini. Sad ima velik problem sa sukobom interesa, tako da će ga iz HDZ-a politički eutanazirati u ovom trenutku, što će dodatno štetiti njegovom kandidatu Zoranu MIlanoviću na predsjednikim izborima i tako se to vrti u krug. Neinformirani su, nedovoljno uče – o štrajku je trebalo neke stvari naučiti. Ono ključno čime se opozicija ne bavi je proračun: odakle novac, kakvi su prihodi i kakvi su rashodi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram