Josip Kregar: Raskol u HDZ-u jača zbog predsjedničkih izbora

Vijesti 13. stu 201908:28 > 08:29
N1

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregar gostovao je u Novom danu gdje je komentirao unutarstranačka previranja u HDZ-u i SDP-u te kako će to utjecati na predsjedničke izbore.

Profesor Kregar je prvo komentirao unutarstranačke sukobe u HDZ-u i SDP-u.

“Ja bih rekao da se suočavamo sa situacijama koje smo mogli očekivati i koje su se u prošlosti često dešavale. Međutim, sada se radi o tome da su političke stranke asocijacije klika, ljudi sa sasvim različitim interesima i pogledima kod kojih slaganje o vrijednostima i ideologijama uopće ne postoji.”

“U političkim strankama nalaze se skupine kojima uopće nije stalo do toga zašto se zalažu jer se zalažu samo za sebe i svoje pristaše.

Zbog toga političke stranke koje djeluju na principu ‘uhvati sve glasače’ su nužno podijeljene unutar sebe u takve skupine.”

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je kako ono što se u Hrvatskoj događa u političkim strankama treba staviti u kontekst predstojećih predsjedničkih izbora.

“Ono što se trenutno događa u Hrvatskoj treba staviti u kontekst dva događaja. Prvi su predsjednički izbori gdje se zapravo zahtijeva – ja bih rekao – slijepa poslušnost u podržavanju kandidatkinje, sadašnje predsjednice na izborima od strane svih članova HDZ-a.”

“Međutim, u isto vrijeme, lojalnost ili srce nekih od njih pripada drugom kandiadtu – Škori. I to dovodi do privida velikih raskola. Međutim, to nije privid, to je stvarni raskol u načinu gledanja na politiku i budućnost Hrvatske.”

Veći dio HDZ-a orijentiran prema modernizaciji, neki u tome vide opasnost

“Dok je većinski dio HDZ-a orijentiran – recimo to tako – na približavanje Hrvatske Europi, modernizaciji Hrvatske i slično, neki u tome vide opasnost, pa se žestoko protive.”

“Ovdje se radi o razbuktavanju podjele. Ta podjela traje jako dugo i u HDZ-u je često dolazilo do takvih raskola. Raskol se u posljednjih šest mjeseci pojačao jer predsjednički izbori djeluju kao katalizator,” istaknuo je profesor Kregar.

Osvrnuo se i na stanje u SDP-u gdje smatra da se ipak radi o različitim situacijama.

#related-news_0

“S druge strane, kada govorimo o SDP-u, ondje također postoje razlike, različite klike i interesi.”

“Međutim, u SDP-u je situacija suprotna. Približavanjem izbora smiruju se strasti i napetosti, barem prema vani. One nisu nestale, one postoje. Još postoje skupine suspendiranih, podjelu na lokalnim razinama. Ali stječe se dojam da SDP to prolazi, ali da HDZ iz takve situacije nikada nije izašao.”

Vjerojatno je da će sukobi utjecati na izbore

Istaknuo je i sljedeće: “Hoće li to utjecati na rezultate predsjedničkih izbora? Vjerojatno da. Ovo je jedna, za desno krilo HDZ-a neprihvatljiva situacija. Da moraju podržati ono u što ne vjeruju.”

Međutim, podjele ne postoje samo unutar stranaka, kazao je profesor Kregar.

“Hrvatska nije podijeljena samo unutar političkih stranaka, već i kao društvo. Jer su kod nas društvene razlike narasle do te mjere, do tih razmjera su vidljive da se to više ne može ignorirati.”

#related-news_0

“Naime, ako u isto vrijeme netko vozi Lamborghini, a drugi nema za jeftinu tramvajsku kartu, onda je teško naći političku platformu koja će ih objediniti. Zbog toga mi se čini da je SDP vrlo dobro našao prioritetne teme koje mogu okupiti ne samo članstvo, nego i dignuti koalicijski potencijal.”

Dodao je i kako su “predsjednički izbori tek najava parlamentarnih izbora”.

HDZ ima veći problem s discipliniranjem članstva

Što se tiče discipliniranja članstva unutar dvije najveće političke stranke u Hrvatskoj, Kregar je rekao da tu veći problem ima HDZ.

“Ne samo zbog činjenice da su se pojavile razne WhatsApp grupe, nego zato što je postalo i unutar te stranke sasvim legitimno govoriti protiv vodstva stranke, opirati se.”

“Mi imamo sukobe, ne samo u Slavoniji oko predsjedničkog kandidata, imamo otvoreni sukob u Zagrebu, po županijama, gdje se potpuno jasno vidi izostanak poslušnosti. Tu je Plenkoviću jako teško reći ‘slušajte, jer ćemo svi izgubiti’.”

“S druge strane, kad se radi o potencijalnim biračima Zorana Milanovića, on je zapravo i čovjek koji nije bio baš omiljen od svih. Mnogi ga nisu voljeli. Neki su ga, dapače, mrzili.”

“Međutim, on sasvim opravdano može računati – što u HDZ-u nije slučaj – da će birači na izborima, osobito u drugom krugu glasati za njega, a protiv službenog kandidata HDZ-a.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.