Na hrvatske ceste stižu nove kamere, osim brzine mjerit će još nešto

Vijesti 13. stu 201921:08 > 21:19
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Novi Pravilnik o mjerilima brzine u prometu je u javnoj raspravi. U njemu se predlaže nova regulacija nepoštovanja razmaka između vozila i prolaska kroz crveno svjetlo.

Prema pisanju HAK-ove Revije, policija nabavlja uređaje kojima će mjeriti razmak između vozila.

HAK-ova Revija MUP je pitala imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila.

“Uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila”, odgovorili su im.

Dodali su kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu.

“Također vas obavještavamo kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana”, izvijestili su.

Što s crvenim svjetlom?

Iz HAK-ove Revije raspitali su se i o sankcioniranju prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Naime, u već spomenutom Pravilniku navedeno je da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje temeljem izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije.

Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

Buduči da je riječ o kamerama koje će kažnjavati ovaj prekršaj, policija javlja da su one u vlasništvu Grada.

“Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo Vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, već Grada Zagreba stoga Vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim službama Grada Zagreba”, poručila je policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram