"Ministrica u dobroj vjeri, a možda i ne, traži da počnemo slabiti štrajk"

Vijesti 20. stu 201910:57 > 11:18
N1

Školski sindikati i danas su održali konferenciju za novinare. Komentirali su jutrošnji sastanak s resornom ministricom te najavili neke nove akcije koje planiraju.

Danas će organizirati akciju “Potrubi za obrazovanje”, tako što će sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajati s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata će prosvjedovati na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske.

 “Sutra u 9:45 na Trgu svetoga Marka održat ćemo manji prosvjed 300-tinjak naših članova. Bit će to, kako ga zovemo ‘Prosvjed šutnje’, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Sljedeća press konferencija bit će održana u petak i tad će, kazao je, najaviti detaljno prosvjed koji će biti održan 25. studenog na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

“Šokirani smo što se na sastanku u Ministarstvu nije pojavila pravobraniteljica za djecu, iako je bila pozvana. U cilju nam je da ovo što prije završi i da se djeca vrate u škole. Apeliramo na Vladu da ovo što prije riješi”, rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan.

O današnjem prijedlogu ministrice za osmaše i maturante da im se osigura da se ne gubi nastava na način da se pomiče matura ili da se ugrožava njihov nastavak obrazovanja, koji su sindikati odbili, Mihalinec kaže:

“Ministrica u dobroj vjeri, a možda i ne, traži da počnemo slabiti štrajk. Onda će biti za djevojčice, pa za dječake… Mi ni najmanje namjere nemamo činiti štetu učenicima. Štetu je učinila Vlada i premijer koji 28 dana ne razgovara s nama”, kazao je Mihalinec.

 “Razgovara sa svima, samo ne s nama”, rekao je Mihalinec, dodavši da sindikati ne osjećaju odgovornost, jer ustraju u svojim zahtjevima koje podržava većina članova.

N1

Podsjetimo, predstavnici sindikata sastali su se ranije danas s ministricom Blaženkom Divjak kako bi pričali o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine.